EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

6 proiecte de grădinărit pentru cei mici, făcute în casă

Am doi copii, o fată şi un băiat, care au muncit în grădină alături de mine încă de când ne-am mutat din oraş. Aveau unul şi, respectiv, doi ani atunci când am părăsit Manhattan pentru a ne muta în Maine. Acum sunt adolescenţi şi, din fericire, încă le place să mă ajute la grădinărit.

Unele dintre proiectele preferate pe care le-am făcut împreună a fost în casă, nu afară. Cu toate acestea sunt proiecte care au început în interior, iar apoi au continuat în exterior, într-o seră sau o grădină, povesteşte Kerry Michaels pentru About.com.

Multe dintre aceste proiecte au fost testate de cei mici şi au îndeplinit condiţiile referitoare la “amuzament” şi, cel mai important, au fost etichetate drept “neplictisitoare”.

 

1. Ţelină crescută într-un vas

A creşte ţelină folosind partea de jos a legumei este unul dintre cele mai uşoare proiecte pe care le-am făcut alături de cei mici. Pentru a începe, cumpăraţi împreună mai multe ţeline, iar apoi le înmuiaţi partea de jos în apă. În câteva zile, veţi observa o creştere. Odată ce ies rădăcinile, puteţi planta “fundul” de ţelină în seră sau în grădină, pentru a produce propria ţelină sau frunze de ţelină, care sunt foarte gustoase.

 

2. Usturoi verde “la conservă”

Un alt proiect care mi-a plăcut foarte mult este acela de a cultiva usturoi verde în casă. Unul dintre cele mai mari avantaje de a avea usturoi verde în casă, pe timpul iernii, este acela că, pentru gătit, este un ingredient de lux. Acest proiect necesită puţină răbdare, deoarece usturoiul are nevoie de ceva timp pentru a creşte. Din fericire se merită aşteptarea. Aşezaţi căţeii de usturoi cu vârful ascuţit în sus într-o conservă cu pământ de grădină, iar după ce a încolţit, usturoiul creşte repede.

 

3. Cartofi dulci

De-a lungul istoriei, oamenii au cultivat vii de cartofi dulci ca şi plante de casă. Nu înţeleg de ce nu mai vedem astfel de plante, aproape deloc. Poate pentru că viile de cartofi dulci au fost altoite special pentru a fi ornamentale, cu o varietate largă de frunze în diverse forme şi culori. Însă, prin simpla încolţire a unui cartof dulce (înmuiat pe jumătate în apă) puteţi obţine o plantă incredibilă.

Un avantaj uriaş este acela că puteţi mânca frunzele şi tulpinele tinere, pentru că sunt foarte gustoase. De asemenea, puteţi lua germenii pentru a-i planta direct în grădină. Au nevoie de mult soare şi durează cam 100-140 de zile pentru a produce cartofi dulci.

 

 4. Decoraţiuni din coji de ouă

Acest proiect este puţin mai dificil pentru copiii foarte mici şi vor avea nevoie de ajutor. Pur şi simplu luaţi coaja de ou şi îi faceţi o gaură cu un ac la fund. Apoi, puneţi ceva poros peste gaură. O bucată de plastic, de prosop de hârtie sau filtru de cafea, care este suficient de mare pentru a acoperi gaura.

Puteţi desena chiar şi feţe pe coaja de ou. Apoi umpleţi coaja cu pământ pentru flori (plin pe trei sferturi) şi plantaţi seminţe de iarbă de ovăz sau de grâu, acoperindu-le cu şi mai mult pământ. Trebuie să menţineţi solul umed, pentru că seminţele încolţesc destul de repede.

 

 5. Terarii în borcane mason

Îmi plac foarte mult borcanele mason. Le folosesc ca pahare şi îmi depozitez mâncarea în ele. De asemenea îmi place să le transform în terarii.

Există două modalităţi prin care puteţi face asta. Prima modalitate este extrem de simplă: luaţi o plantă micuţă, o lăsaţi în vasul său original, o aşezaţi pe capac, iar apoi aşezaţi borcanul peste capac şi îl înşurubaţi cu atenţie.

A doua modalitate este următoarea: plantaţi planta în capacul borcanului. Pentru a avea un aspect cât mai realist, veţi avea nevoie de puţin muşchi de pădure.

 

 6. Grădină într-o cutie de suc

 Foarte multe lucruri pot fi cultivate într-o cutie de suc. Puteţi pune plante mici sau să creşteţi micile fiinţe de la zero, plantând direct seminţele. Mie îmi place să plantez violete şi panseluţe. Acestea nu trăiesc foarte mult timp, deoarece recipientul este foarte mic, dar dacă ai grijă de ele, pot ţine câteva săptămâni.

De asemenea, este foarte amuzant să creşti iarbă în cutiile de suc, deoarece creşte repede şi este uşor de îngrijit. Puteţi planta şi seminţe de grădină, iar atunci când plantele sunt gata, le puteţi transfera în grădină.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raluca spune

    Foarte interesant articolul.

    Intrebare: de unde pot face rost de borcane mason?

    Multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata