Barack Obama, primul preşedinte american după Roosevelt care depune jurământul de patru ori

0

La început de mandat, preşedinţii americani trebuie să depună jurământul, iar recordul în acest sens îi aparţine în mod firesc lui Franklin Roosevelt, care a fost ales de patru ori la preşedinţia Statelor Unite ale Americii. Chiar dacă este la al doilea mandat, Barack Obama va egala acest record, din cauza unei ‘încurcături’ din 2009 şi a hazardului calendaristic din acest an, scrie duminică, într-un comentariu, France Presse.

Un amendament constituţional adoptat după cel de-al Doilea Război Mondial limitează la două, consecutive sau nu, mandatele preşedinţilor americani. Performanţa lui Roosevelt, decedat în 1945, la puţin timp după începerea celui de-al patrulea mandat la Casa Albă, nu a mai fost astfel atinsă.

De asemenea, Constituţia SUA prevede ca mandatul prezidenţial să fie inaugurat la mijlocul zilei la Washington în data de 20 ianuarie, după alegeri. Tradiţia spune că atunci când data de 20 cade într-o duminică, jurământul se depune în cadru restrâns la Casa Albă, înainte de o ceremonie publică în data de 21.

Aşa se va întâmpla şi anul acesta, la fel cum a fost ultima oară în 1985, în debutul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Ronald Reagan.

‘Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să-mi îndeplinesc cu fidelitate funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, şi, în măsura mijloacelor mele, să salvez, să protejez şi să apăr Constituţia SUA’. Aceste cuvinte le va pronunţa preşedintele duminică, cu puţin înainte de prânz, în ‘Salonul Albastru’ de la parterul Casei Albe. De regulă, acestor cuvinte le este adăugat şi ‘Aşa să mă ajute Dumnezeu!’. Acelaşi jurământ Obama îl va pronunţa pe treptele Capitoliului, în faţa a sute de mii de americani, aşteptaţi să participe la ceremonia de învestire luni.

Cu patru ani în urmă, Obama a trebuit să rostească de două ori jurământul din cauza unei ‘discordanţe‘. În timpul ceremoniei de inaugurare de la Capitoliu, preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, iar după el şi Obama, au încurcat ordinea cuvintelor jurământului. Astfel, Obama a plasat, din greşeală, cuvântul ‘cu fidelitate’ după ‘preşedintele SUA’.

Pentru a preveni orice fel de obiecţii, ceremonia a fost dublată a doua zi într-un cadru restrâns în Sala Hărţilor de la Casa Albă. Serviciul juridic al preşedinţiei de la Washington a confirmat valabilitatea primului jurământ, indicând că un al doilea a fost pronunţat ‘din motive de precauţie’.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.