MAE: Unul dintre românii care se aflase în complexul de la In Amenas a murit

0

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că în după-amiaza zilei de duminică, autorităţile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetăţenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist, a murit.

„În după-amiaza zilei de 20 ianuarie, autorităţile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetăţenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist, a încetat din viaţă. Din informaţiile obţinute de autorităţile române, rezultă că decesul a intervenit, în spital, urmare a rănilor grave suferite, înregistrate anterior. Pe măsură ce autorităţile române vor obţine date suplimentare confirmate, acestea vor fi puse la dispoziţia opiniei publice, în timp util”, se arată într-un comunicat al MAE remis duminică .

Ministerul Afacerilor Externe mai subliniază că regretă profund faptul că autorităţile algeriene nu au informat complet şi corect, în prealabil, autorităţile române, în legătură cu situaţia de sănătate reală a cetăţeanului român, aspect comunicat şi Ambasadei Algeriei la Bucureşti.

„Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe şi este alături de familia îndurerată”, se mai arată în comunicatul citat.
Este cel de-al doilea român care a murit în urma atacului terorist din Algeria.

Sâmbătă, 19 ianuarie, premierul Victor Ponta anunţase că un român şi-a pierdut viaţa în Algeria, unde mai mulţi angajaţi ai unei companii multinaţionale, proveniţi din diverse state, fuseseră luaţi ostatici de o grupare teroristă.

Tot sâmbătă, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, anunţase că omologul său algerian, Mourad Medelci, i-a comunicat informaţia cu privire la decesul unui român, ce fusese luat ostatic de o grupare islamistă, şi i-a transmis că operaţiunea forţele speciale algeriene asupra complexului de la In Amenas s-a încheiat.

MAE a anunţat vinei seară că un român a fost salvat, după care a făcut publică şi informaţia cu privire la salvarea altor doi. Sâmbătă s-a aflat şi despre al patrulea cetăţean român, care fusese eliberat.

„Am menţionat un element important, pentru că cifra de un cetăţean român care a fost cunoscută multă vreme am dorit să rămână aşa, pentru simplul motiv că, din datele pe care le-am avut practic de la început, obţinute prin canalele oficiale, ale serviciilor de informaţii şi de la companiile angajatoare internaţionale, în zona de conflict erau cinci cetăţeni români din care era posibil ca trei să nu fi fost încă sub controlul teroriştilor, să fie ascunşi în acea zonă. Orice informaţie publică privind un număr mai mare de unu ar fi periclitat viaţa şi şansele de salvare a acelor cetăţeni”, a explicat, sâmbătă, Titus Corlăţean.

Şapte ostatici străini au murit şi 11 răpitori au fost ucişi în asaltul final lansat sâmbătă dimineaţa de forţele speciale algeriene asupra complexului de la In Amenas, din Sahara algeriană, transmite AFP, citând o sursă de securitate algeriană.

Potrivit acesteia, ostaticii au fost ucişi de islamişti în semn de represalii la atacul militarilor algerieni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.