Poeta niponă Toyo Shibata, devenită celebră cu volumul ei de debut la 98 de ani, s-a stins la 101 ani

0

Devenită poetă târziu, japoneza Toyo Shibata a decedat de bătrâneţe duminică, la vârsta de 101 ani, lăsând mai multe culegeri de poeme, dintre care primul – publicat atunci când avea 98 de ani – s-a vândut în peste 1,6 milioane de exemplare în Japonia.

‘Ea a decedat în linişte şi fără suferinţă’, a declarat fiul său, Kenichi (67 de ani), potrivit AFP.

Toyo Shibata a devenit la începutul anului 2010 un idol al japonezilor când a publicat primul său volum de poezii intitulat ‘Kujikenaide’ (Nu-ţi pierde credinţa, perseverează !’), o lecţie de viaţă, plină de umor, care se adresa cititorilor japonezi din toate generaţiile, înainte să fie tradusă în mai multe limbi.

Al doilea volum, intitulat ‘Hyakusai’ (100 de ani), pusă în vânzare după un an şi jumătate de aceeaşi editură (Asukashinsha) a fost tipărită de asemenea în mai multe sute de mii de exemplare.

Chipul surâzător al poetei Toyo Shibata a constituit recent subiectul unui album de fotografii, cu mesaje de speranţă şi reconfortare destinate sinistraţilor din nord-estul Japoniei, regiune devastată în 11 martie 2012 de un teribil seism urmat de un tsunami ucigător.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.