Sute de fermieri din Cristuru Secuiesc şi-au deschis o fabrică de lapte

0

Câteva sute de mici producători de lapte din localitatea harghiteană Cristuru Secuiesc s-au organizat într-o cooperativă agricolă.  Mai mult, au cumpărat o fabrică şi se pregătesc să-şi vândă produsele nu doar pe piaţa internă, scrie tvrnews.ro.

În studio la Ora de Ştiri, Dorin Cojocaru, director general Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, a vorbit despre problemele existente în industria laptelui, de nevoia unor măsuri pentru sprijinirea producătorilor de lapte.

Cooperativa agricolă Târnava Mare de la Cristuru Secuiesc are 500 de membri, producători de lapte cu doar câteva vaci fiecare.

Strâng şi procesează materia primă în fosta fabrica lapte din localitate, care intrase în faliment acum trei ani.

Au cumpărat echipamente şi utilaje noi, iar acum fac primele probe pe categorii de produse.

„Agricultorii stabilesc de comun acord preţului laptelui şi iau deciziile legate de prelucrare şi valorificare„, spune Varga-Nagy László, președintele cooperativei agricole „Târnava Mare”.

„Mai demult, în colectiv, treabuia să facem ceea ce ne zicea partidul şi conducerea, acum ne-am asociat la fabrica de lapte de la Cristur şi sperăm că o să fie mai bine, că aici noi ne hotărâm soarta, între cele doua forme de cooperaţie este diferenţă ca de la cer la pămant”, a  spus unul din fermieri.

Prima investiţie a fermierilor din cooperativa agricolă „Târnava Mare” se ridică la un million de euro.

Consiliul Judeţean Harghita le oferă consiliere ca să primeasca fonduri de la Uniunea Europeană.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.