Comisiile juridice au dat aviz favorabil modificărilor la Statutul parlamentarului

0

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, cu amendamente, modificările la Statutul parlamentarului, cu 20 de voturi pentru şi trei împotrivă.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile juridice reunite au eliminat un amendament propus de Agenţia Naţională de Integritate, care prevedea că parlamentarul îşi pierde mandatul de drept în cazul în care ANI constată că este incompatibil şi el nu contestă în instanţă acest lucru.

„Oricând se poate constata, pe cale judecătorească, că mandatul a încetat, are tot timpul cel interesat, e o acţiune în constatare, dar nu putem să trecem peste nişte principii constituţionale. Este vorba, în primul rând, de principiul separaţiei puterilor. Nu se poate ca, printr-un act administrativ, al unei autorităţi administrative, să înceteze un mandat al unui membru al puterii legislative.

În al doilea rând, se creau tot felul de probleme legate de certitudinea juridică, pentru că în legea ANI nu se spune cum se face comunicarea raportului, nu există precizări în acest sens. Se putea ca o persoană, care are mai multe reşedinţe sau un domiciliu şi mai multe reşedinţe, să nu aibă cunoştinţă despre raport şi din asta se creau diverse probleme privind certitudinea juridică”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Tudor Chiuariu.

El a adăugat că mai există, de asemenea, instituţia repunerii în termen, adică cineva care a fost împiedicat de o cauză mai presus de voinţa sa să ia cunoştinţă de un anumit act şi nu poate face un act procedural în termen, poate fi repus în termen de către instanţa de judecată.

„După părerea mea, ANI trebuie să facă o acţiune în constatare. E cel mai simplu. Noi am dat un aviz de constituţionalitate modificărilor la Statut şi nu puteam trece peste acest aspect. Noi nu intenţionăm prin acest Statut să reglementăm ce face ANI, Parchetul şi alte instituţii. Acestea au legile lor de organizare şi funcţionare. Comisiile juridice trebuiau să reglementeze aceste prevederi în raport cu Constituţia. Din punctul meu de vedere, această prevedere era împotriva celor constituţionale. Rămâne ca în legea ANI să fie completat acest aspect, dacă nu există”, a explicat Chiuariu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.