Israel: Au început alegerile legislative

0

Birourile de vot s-au deschis marţi dimineaţa în Israel, în cadrul alegerilor legislative anticipate privind cel de-al 19 Knesset (parlamentul israelian unicameral), în care premierul Benjamin Netanyahu (dreapta) este considerat favorit, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Pentru acest scrutin au fost luate măsuri sporite de securitate, iar birourile de vot se vor închide la ora locală 22,00 (20,00 GMT). Posturile de televiziune vor da imediat publicităţii estimările la ieşirea de la urne.

Benjamin Netanyahu a votat împreună cu soţia lui, Sara, şi cu cei doi fii ai cuplului, într-un birou de vot din Rehavia, un cartier luxos din centrul Ierusalimului, unde se află reşedinţa sa oficială.

Aproximativ 5,6 milioane de alegători israelieni sunt chemaţi marţi la urne pentru a-i alege pe cei 120 de membri ai Knessetului, cele mai recente sondaje de opinie arătând că învingător va fi blocul Likud condus de premierul Netanyahu, cu 32-35 de mandate.

Din coaliţia de dreapta/extremă-dreapta face parte şi formaţiunea ultranaţionalistă Israel Beitenou, condusă de ministrul de externe Avigdor Liebrman. Partidul naţionalist religios al lui Naftali Bennett, care îi susţine pe coloniştii evrei, este creditat cu 15 mandate, faţă de 3 în actualul Knesset, potrivit aceloraşi sondaje de opinie.

La legislativele anticipate de marţi, Partidul Muncii (centru-stânga) ar urma să obţină cel puţin 16 mandate, pe următoarele locuri figurând noile partide Yesh Atid şi Hatnouha. Yesh Atid este creditat cu 10-13 mandate, iar Hatnouha (centru), mişcare creată de fosta şefă a diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, cu 7-8 locuri.

În orice situaţie, blocul dreapta/extremă-dreapta va devansa formaţiunile moderate, care nu au reuşit să se mobilizeze suficient în vederea alegerilor, ceea ce i-ar asigura liderului Likud un nou mandat, al treilea, în calitate de prim-ministru.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.