Modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, adoptate de plenul comun

Propunerea legislativă privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptată marţi, 22 ianuarie, de plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 309 voturi pentru, 56 împotrivă şi o abţinere.

În Statutul deputaţilor şi senatorilor se menţine prevederea privind cazarea parlamentarilor fără domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi cea legată de asigurarea unei sume forfetare de minim jumătate din indemnizaţia lunară brută a unui deputat sau senator pentru asigurarea cheltuielilor de cazare în cazul celor care nu au domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie cerută în cazul unui parlamentar a rămas de asemenea nemodificată, în schimb a fost eliminată prevederea potrivit cărei mandatul unui ales încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate în conformitate cu Legea privind declararea şi controlul averii demnitarilor.

Statutul mai prevede că angajaţii cu carte de muncă sau contract civil ai unui birou parlamentar pot fi reangajaţi la cabinetul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia.

Prevederea prin care membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar se menţine în documentul parlamentarilor.

Pe de altă parte, deputaţii şi senatorii care renunţă la autoturismul de care pot beneficia pentru activităţile legate de desfăşurarea mandatului pot primi o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.