Noul Cod fiscal se va aplica de la 1 februarie 2013

Noul Cod fiscal, care prevede modificarea modalităţii de impozitare pentru persoanele fizice din agricultură, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, la finalul unei întâlniri cu partenerii sociali, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

‘Noua modalitate este o simplificare şi o reducere a impozitării persoanelor fizice din agricultură. Pe noul sistem se impozitează o normă de venit net anual, respectiv din venitul brut se scad cheltuielile, acestuia aplicându-se un impozit de 15% şi de 5,5 la sută pentru contribuţiile la Fondul de Sănătate. Noul Cod fiscal, care prevede această modalitate de impozitare, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013′, a spus Chiţoiu.

Acesta a precizat că norma de venit este calculată pentru întreg venitul anual, stabilit pe baza datelor şi cifrelor MADR, în funcţie de venitul mediu net realizat pe categorii de venituri agricole.

Citeste si:  MFP: Reducerea TVA nu ar fi benefică acum şi nu ar duce la o scădere a preţurilor!

Ministrul Finanţelor a subliniat că suma totală obţinută este sub 2%, procent perceput în prezent ca impozit pe cifra de afaceri, aşa cum este impozitarea actuală pentru societăţile comerciale sau cele care arendează terenul.

‘Cred că este o măsură de declarare şi de plată simplificată pentru cei 670.000 de agricultori, iar aceştia vor deveni contribuabili la Fondul Naţional de Sănătate. Acest sistem de impozitare are rolul de a reduce semnificativ evaziunea şi frauda fiscală din domeniul producţiei agricole, pentru că am propus un sistem de impozitare redus la jumătate, iar modul de declarare şi de plată se face de un agent fiscal, la sediul APIA, unde se şi reţine impozitul din veniturile încasate de aceşti agricultori sub formă de subvenţie’, a mai adăugat Chiţoiu.

Citeste si:  Spania, ţara generaţiei "nici-nici"

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că schimbarea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice garantează nu numai un impozit mai mic, ci şi venituri mai mari la buget, prin creşterea bazei de impozitare.

,,Schimbarea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice îţi garantează că persoana fizică, indiferent de formă şi de exploataţie, este impozitată mai puţin ca până acum, mai ales în perspectivă, pentru că asigurăm venituri mai mari la bugetul de stat prin mărirea bazei de impozitare şi, astfel, putem trece în faza a doua, şi anume la reducere TVA la anumite produse alimentare’, a subliniat şeful MADR.

Citeste si:  ANAF: Nu există un termen pentru transmiterea din teritoriu a listelor cu stimulente

În noul sistem de impozitare, agricultorii care deţin sub două hectare sunt scutiţi de orice impozit. Ministrul a explicat că agricultorii care au peste două ha de terenuri agricole vor plăti numai 96 de lei pe ha, faţă de 214 lei ha cât plătesc în prezent.

Spre exemplu, la cartofi, impozitul vechi, care era de 5,5 plus 2 la sută, ajungea la 1.266 de lei pe ha, dar, pe noua propunere, este 750 de lei la ha. Nicio categorie nu se impozitează mai mult, ci doar se măreşte baza de impozitare la persoane fizice, iar la cele juridice nu se schimbă nimic.

Citește și
2 Comentarii
  1. Christian spune

    Cum e daca ai pasune dar nu ai animale? Pur si simplu ai cateva hectare un teren mostenit dar nu te ocupi decat sa fie cosit si ingrijit, fara sa faci profit.

  2. chiricuta valeriu spune

    Cine ma poate ajuta sa inteleg ? Eu am 2,5 Ha in arenda .Arendasul opreste si vireaza la trezorerie 16% din arenda ce mi se cuvine . Eu nu trebuie sa beneficiez de reducerea de 2 Ha cum beneficiaza cei care lucreaza pamantul individual ? Va multumesc anticipat .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata