Pachetul de măsuri fiscale urcă veniturile bugetare pe 2013 la 209 miliarde lei

0

Veniturile bugetare pentru 2013 sunt prognozate la 209 miliarde lei faţă de 207 miliarde lei, nivelul estimat iniţial, majorarea fiind determinată de pachetul de măsuri fiscale anunţat recent de Guvern, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

 Veniturile bugetului general consolidat cresc în acest an la 33,6% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale faţă de 33,1% din PIB în 2012.

Potrivit unor surse guvernamentale, misiunea FMI nu a acceptat că această creştere va fi determinată de îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, considerând mai prudent să aştepte datele pe primul semestru din 2013. Acest lucru sugerează şi faptul că actualul acord cu FMI ar putea fi prelungit cu câteva luni, dar nu există o confirmare oficială în acest sens.

Pachetul de măsuri fiscale anunţat recent de autorităţile române aduce un plus de venituri bugetare de peste 2,7 miliarde lei.

Limitarea cheltuielilor cu amortizarea va aduce un plus de venituri de 168,8 milioane lei, impozitul simplificat de 3% din cifra de afaceri, obligatoriu pentru firmele cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro va avea un impact pozitiv de 457 milioane lei, impozitul pe venit din limitarea deducerilor cu diurna şi delegări/detaşări – 6,8 milioane lei, revizuirea bazei de impunere pentru activităţile agricole – 578 milioane lei (430 milioane lei impozit pe venit, 148 milioane lei contribuţii la Fondul de sănătate), majorarea accizelor la bere – 80 milioane lei, devansarea creşterii accizelor la ţigarete – 116,6 milioane lei, CAS aferent limitării deducerii cheltuielilor cu diurna – 23,3 milioane lei, impozitul suplimentar pentru dereglementarea sectorului gazelor naturale – 641 milioane lei, impozitul pentru transportatorii şi distribuitorii din sectorul de energie electrică şi gaze naturale – 257,5 milioane lei, taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale – 106,9 milioane lei, majorarea salariului minim – 300 milioane lei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.