Pensiile din sistemul public vor însuma peste 49 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2013

1

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii sunt în sumă de 49,243 miliarde lei, respectiv 7,9% din PIB, potrivit proiectului de buget publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

La stabilirea acestei sume s-a avut în vedere că prin Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) va fi plătită câte o pensie medie lunară de 791 lei către 4.694.600 pensionari de asigurări sociale, iar prin Ministerul Apărării Naţionale (MAN), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), 158.000 de persoane vor primi o pensie medie de 2.473 lei, pe lună.

Pensiile aferente sistemului public reprezintă 99,4% din totalul veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat estimate la 50.995 miliarde lei. Suma de 291,7 milioane lei, respectiv 0,6%, este aferentă sistemului asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale.

Faţă de anul trecut, veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat au fost diminuate cu 3,051 miliarde lei, sumă dirijată către Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat, echivalentul cotei de 4% ce se deduce din contribuţia individuală de asigurări sociale.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor ce se finanţează din acest buget, în anul 2013, din bugetul de stat se va aloca o subvenţie de 13,4 miliarde lei.

Bugetul asigurărilor sociale de stat va fi alimentat din contribuţiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii (73%), contribuţiile pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,6%), venituri nefiscale (0,2%), subvenţii primite de la bugetul de stat (26,2%).

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. MISU spune

    CE SE MAI INTAMPLA CU LEGEA PENSIILOR MILITARE ? SE VOTEAZA LEGEA AUL ACESTA ,SE MAI FACE VREO RECALCULARE CUM SA PROMIS.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.