Pivniceru, despre viitoarea Constituţie: CSM trebuie să aibă dreptul exclusiv de a face numirile procurorilor şefi

0

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat marţi că Legea fundamentală ar trebui să prevadă dreptul exclusiv al Consiliului Superior al Magistraturii de a face numirile la şefia parchetelor.

„În opinia mea şi am văzut că este şi opinia premierului, CSM ar trebui să se exclusiveze în a face aceste numiri. Nici ministrul, nici preşedintele, mai ales că devin şi alte organisme, foarte interpretative, şi trag atribuţiile de la o instituţie la alta. O justiţie independentă înseamnă CSM care să acopere toate numirile acestea”, a afirmat Pivniceru.

Despre cum au primit membrii Secţiei pentru procurori propunerile premierului Victor Ponta, ministrul Justiţiei a precizat, că în opinia sa, ca un terţ în această chestiune, crede că foarte bine.

„Undeva este firescul situaţiei. Deci nu există procuror dacă nu e stabil şi mai ales dacă nu este independent. La dezideratul acesta trebuie să ajungem”, a spus ea.

Întrebată ce se întâmplă dacă se va dovedi că CSM este ineficient în a face aceste numiri, Pivniceru a răspuns: „Sunt mecanismele interne. Statul român nu poate să gireze decât procedurile, politicile publice în materie, serviciul public al justiţiei şi politicile penale şi să vegheze la respectarea criteriilor de management şi de calitate. Numirile ţin de statul persoanei care noi le translăm la politic sau la executiv sau oriunde. Deja creează hiatusul de statut şi creează tradiţionala subordonare”.

În legătură cu cine i-ar revoca pe procurorii şefi dacă aceştia ar avea derapaje, Mona Pivniceru a subliniat că ea a vorbit despre principiul de bază şi că în raport de acesta vor fi reglate toate consecinţele.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.