EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Premierul Ponta: Pensiile şi salariile nu vor fi tăiate în 2013

0

Premierul Victor Ponta a dat asigurări luni că, în 2013, Executivul nu va tăia salariile şi pensiile, care vor fi indexate cu 4%, dar va aplica o serie de impozite şi taxe incluse în pachetul fiscal ce va fi aprobat marţi în şedinţa de Guvern ce vor aduce venituri suplimentare estimate la 2,9 miliarde de lei.

Întrebat la Antena 3 dacă poate spune, fără dubii, că în 2013 nu vor mai fi tăieri de pensii şi salarii, premierul a răspuns: „Categoric da”. El a reiterat că, din februarie, salariul minim va creşte la 750 de lei, iar de la 1 iulie la 800 de lei.

Totodată, premierul a anunţat că marţi Executivul va adopta ordonanţa referitoare la indexarea pensiilor cu 4%, aspect care „va rămâne valabil până la sfârşitul anului”.

Pe de altă parte, pachetul fiscal va include – pe lângă prevederea vizând creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor – impozitele şi taxele speciale, între care o taxă pentru societăţile care exploatează resurse naturale, precum şi pentru agricultorii care comercializează produse.

„Este o taxă specială pentru cei care exploatează resurse naturale – aur, petrol, gaze. (…) Încercăm să mărim baza celor care sunt impozitaţi în agricultură, a celor care nu au terenurile date în arendă, pentru că dacă le au în arendă plăteşte arendaşul, în aşa fel încât practic toţi cei care primesc subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură să plătească un impozit mai mic decât plătesc în acest moment, dar aplicabil la cât mai mulţi”, a spus Ponta.

El a explicat că, în ceea ce-i priveşte pe agricultori, „ceea ce este pentru propriul consum nu se impozitează”, dar se măreşte baza de impozitare pentru comercializare. Prin această măsură, Guvernul urmăreşte să încurajeze ideea de asociere şi tehnologizarea în agricultură, astfel încât românii să poată face faţă competiţiei de pe piaţa europeană, a completat primul-ministru.

„Ideea a fost să nu mai tăiem de la cheltuieli. Salariile acelea care oricum nu sunt mari să le plătim, pensiile care oricum nu sunt mari să le plătim, să facem şi investiţii publice – suma pentru investiţii a rămas ca pondere din PIB la fel, dar de fapt a crescut odată cu creşterea PIB -, să avem cofinanţarea pentru mai multe fonduri europene„, a afirmat Ponta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.