EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Set de măsuri obligatorii privind combaterea poluării cu mercur

Peste 140 de ţări au fost de acord să stabilească un set de măsuri obligatorii de combatere a poluării cu mercur, relatează Bbc.co.uk. Delegaţii din Geneva au aprobat măsurile referitoare la controlul utilizării metalului extrem de toxic, în vederea reducerii cantităţii de mercur eliberată în mediu. Mercurul poate produce o serie de efecte adverse asupra sănătăţii umane, inclusiv leziuni permanente la nivelul sistemului nervos.

ONU a publicat recent informaţii care arătau faptul că emisiile de mercur creşteau din ce în ce mai mult în cazul unor naţiuni în curs de dezvoltare. Înţelegerea a fost semnată după discuţii care au durat o zi şi o noapte.

Regulile, cunoscute drept Convenţia Minamata şi numite aşa după oraşul japonez care a experimentat unul din cele mai grave cazuri de otrăvire cu mercur, vor fi deschise pentru semnare de către ţările lumii la o conferinţă diplomatică ce va avea loc peste câteva luni.

Convenţia va reglementa o serie de departamente, inclusiv:

– aprovizionarea şi comerţul cu mercur;

– utilizarea mercurului în produse şi în procesele industriale;

– măsurile necesare pentru a reduce emisiile provenite din mineritul aurului artizanal şi la scară redusă;

– măsuri de luat pentru a fi reduse emisiile din urma mineritului aurului artizanal şi la scară largă;

– măsuri de luat pentru a fi reduse emisiile de la centrale şi unităţi de producţie a metalului.

Înainte de întâlnirea ce a durat cinci zile, Programul Ecologic ONU a publicat un raport în care avertiza cu privire la faptul că ţările în curs de dezvoltare erau predispuse la tot mai multe riscuri ecologice şi cu privire la sănătatea oamenilor din cauza expunerii la mercur. Principalele cauze pentru creşterea emisiilor sunt mineritul la scară redusă şi arderea cărbunelui.

Ca un rezultat al industrializării rapide, Asia de sud-est a fost cel mai mare emiţător regional şi a reprezentat aproape jumătate din emisiile globale anuale ale elementului chimic.

 

  • Efecte de durată

Mercurul, un metal greu alb-argintiu, este un lichid la temperatura camerei şi se poate evapora cu uşurinţă. În mediu, mercurul poate fi găsit în depozitele de cinabru, iar în mod natural este întâlnit într-o serie de alte roci, inclusiv calcar şi cărbune.

Mercurul poate fi eliberat cu uşurinţă în mediu, printr-o serie de procesie industriale, inclusiv minerit, producţia de ciment şi de metal şi prin arderea combustibililor fosili.

Odată emis, metalul persistă în mediu pentru o perioadă lungă de timp, circulând prin aer, apă, sol şi organisme vii, şi poate fi dispersat pe distanţe mari.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune: “Mercurul este extrem de toxic pentru sănătatea umană, reprezentând o ameninţare specifică pentru dezvoltarea copiilor nenăscuţi. Inhalarea vaporilor de mercur poate produce efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar, nervos şi digestiv, plămânilor şi rinichilor şi poate fi fatal. Sărurile anorganice de mercur sunt corozive pentru piele, ochi şi tractul gastrointestinal, şi poate induce toxicitate renală dacă este ingerat.”

Oficialii Programului Ecologic ONU spun că, de-a lungul ultimului secol, concentraţia de mercur din oceanele lumii s-a dublat, şi estimează că 260 de tone de metal toxic au ajuns din sol în râuri şi lacuri.

O altă caracteristică a fost aceea că mercurul a devenit mai concentrat pe măsură ce a urcat în lanţul trofic, ajungând la cele mai înalte niveluri în peştii prădători care ar putea fi consumaţi de oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata