Undă verde a Consiliului ECOFIN pentru introducerea taxei pe tranzacţiile financiare în 11 ţări din UE

0

Consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din UE (ECOFIN) a autorizat, marţi, 11 state membre să introducă taxa pe tranzacţiile financiare prin intermediul mecanismului ‘cooperării consolidate’, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles. Cele 11 state sunt Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Austria, Portugalia, Slovenia şi Slovacia.

Comisia Europeană (CE) urmează să facă o propunere în care să definească ce presupune cooperarea consolidată, care va trebui să fie adoptată în unanimitate de statele membre participante.

O propunere din 2011 vizând introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, care presupunea instituirea unei taxe armonizate de 0,1% pentru toate tranzacţiile cu excepţia derivatelor, nu a beneficiat de suficient sprijin în cadrul Consiliului UE. În septembrie şi octombrie 2011, cele 11 state au scris CE solicitând o propunere pentru o ‘cooperare consolidată’ în domeniul introducerii taxei pe tranzacţiile financiare, bazată pe iniţiativa din 2011.

Este pentru a treia oară când mecanismul cooperării consolidate este utilizat pentru a permite introducerea unei măsuri doar pentru un număr limitat de state, dar este o premieră în domeniul taxelor. Conform Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), ‘cooperarea consolidată’ presupune participarea a cel puţin nouă state, iar orice alt stat membru trebuie să aibă dreptul de a adopta măsura respectivă.

Comisarul european pentru taxe, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta, a salutat acordul din Consiliul ECOFIN, menţionând că este ‘o piatră de hotar’.

‘Este o piatră de hotar pentru politica UE privind taxarea, deschizând calea pentru statele membre ambiţioase de a face progrese în domeniu, chiar atunci când unanimitatea nu poate fi obţinută. Cei care vor să meargă înainte şi care apreciază meritele unei colaborări mai strânse asupra taxării la nivelul UE, o pot face’, a declarat Algirda Semeta, citat într-un comunicat.

El a adăugat că decizia de marţi prezintă ‘o piatră de hotar’ şi în istoria mondială a taxelor. ‘Pentru prima dată, taxa pe tranzacţiile financiare va fi aplicată la nivel regional. Un bloc reprezentând două treimi din PIB-ul UE va implementa această taxă, răspunzând aşteptărilor de lungă durată ale cetăţenilor lor’, a mai afirmat comisarul european.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.