Agricultura din Siria, devastată de războiul civil

0

Agricultura din Siria a fost devastată de războiul civil, care a redus la jumătate recolta de grâu şi orz şi a provocat distrugeri masive în infrastructură, a anunţat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), relatează Reuters.

În urma unei misiuni de evaluare în Siria care a avut loc în perioada 18-22 ianuarie, FAO precizează că recolta de grâu şi orz a scăzut la sub două milioane de tone în 2012, ajungând la jumătate faţă de cele 4-4,5 milioane de tone din anii precedenţi.

„Misiunea a fost zguduită de starea critică a poporului sirian, a cărui capacitate de a se descurca a fost erodată de 22 de luni de criză”, a declarat, într-un comunicat, Dominique Burgeon, director al Diviziei FAO pentru situaţii de urgenţă şi recuperare.

„Distrugerea infrastructurii în toate sectoarele este masivă şi este clar că, pe cât de mult vor dura conflictele, pe atât de mult timp va fi nevoie pentru recuperare”, a spus el.

O serie de demonstraţii de stradă paşnice în favoarea reformelor democratice în martie 2011 au fost întâmpinate cu măsuri de represiune sângeroase din partea armatei şi au escaladat într-o revoltă armată împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Mai mult de 60.000 de persoane au fost ucise, iar alte 2,5 milioane au fost strămutate în peste 22 de luni de conflict.

Misiunea ONU, coordonată deopotrivă cu guvernul şi opoziţia siriene şi formată din directori pentru situaţii de urgenţă din cadrul a şapte agenţii umanitare ale ONU, a vizitat zone din jurul capitalei Damasc, precum şi guvernoratele Homs şi Dar.

S-a descoperit că numai 45% dintre agriculturi îşi pot strânge în totalitate recolta de cereale, în timp ce 14% au spus că nu pot să-şi culeagă nici măcar o parte din recoltă de teama violenţelor sau din cauza lipsei de combustibil.

Producţia de legume, fructe şi măsline s-a redus semnificativ, misiunea descoperind o scădere cu 60% în producţia de legume în Homs şi cu 40% în producţia de ulei de măsline în Daraa.

Agricultorii întâmpină dificultăţi în a obţine seminţe şi îngrăşământ şi există o lipsă a irigaţiilor din cauza distrugerilor de canale şi pompe, a precizat FAO.

Deplasarea animalelor spre păşune a fost perturbată, iar supravieţuirea animalelor este pusă în pericol din cauza lipsei de nutreţ şi de medicamente veterinare, importurile fiind limitate de sancţiuni, se menţionează în raport. Creşterea păsărilor de curte a fost de asemenea lovită puternic.

Circa 10 milioane de persoane, echivalentul a 46% din populaţiei Siriei, locuiesc în zone rurale, iar 80% dintre ele se bazează pe agricultură pentru a-şi câştiga existenţa, potrivit FAO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.