CNAS: Un număr de 2,5 milioane de reţete electronice au fost prescrise în 2013

0

Un număr de 2,5 milioane de reţete electronice au fost prescrise de la începutul acestui an, din care 2 milioane au fost deja eliberate, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă remis marţi.

Mai mult, de la iniţierea programului, la 1 iulie 2012, până pe 18 ianuarie 2013 au fost prescrise aproape 9 milioane de reţete, din care numai 158.328 prescrise offline la cabinetele medicale şi 15.148 offline la domiciliul pacienţilor, restul fiind în format electronic.

Comparativ cu luna noiembrie 2012, când se prescriau aproximativ 75.000 de reţete pe zi, acum ritmul a ajuns la aproximativ 200.000 pe zi.

„Creşterea continuă a indicatorilor şi faptul că 96% dintre medicii de familie au prescris deja reţete electronice ne îndreptăţeşte să considerăm implementarea acestui program un succes. Prescripţia electronică va rămâne un moment de referinţă pentru asigurările sociale de sănătate româneşti. Putem spune că este primul pas dintr-o serie întreagă care pune lucrurile în ordine, în folosul pacienţilor” a spus dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS.

Statisticile instituţiei arată că 93,86% din cei 11.230 de medici de familie înregistraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat prescriu deja în mod constant reţete electronice (96% din total au eliberat cel puţin o reţetă), în timp ce 91,57% din cei 4.356 de furnizori de servicii farmaceutice eliberează constant acest tip de reţete.

„Deja ne concentrăm pe următorii paşi, cum este Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate. L-am lansat sub forma unui program pilot la Arad pe 19 decembrie 2012, iar din februarie 2013 începe a doua etapă care va viza cei 10.503 pacienţi incluşi în programul naţional de dializă”, a declarat preşedintele CNAS.

Scopul este ca toţi asiguraţii la nivel naţional să se prezinte la medic cu acest card electronic, pe baza căruia se vor prescrie şi elibera reţete electronice. În acest fel se vor eliminarea erorile şi suspiciunile din sistem.

„Unul dintre obiectivele mandatului meu îl reprezintă implementarea cu succes a acestor programe care vor face ordine în sistem şi vor garanta că banii plătiţi de asigurat sunt folosiţi numai în folosul său, ducând la creşterea calităţii şi eficienţei în asistenţa medicală. Pacientul asigurat are garanţia că nu se pot face decontări de servicii medicale fictive în numele său”, a punctat dr. Doru Bădescu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.