Dr. Abagiu: Numărul celor infectaţi cu HIV este în creştere printre consumatorii de droguri injectabile

0

Fenomenul consumului de etnobotanice (droguri legale) devine îngrijorător, acestea fiind mult mai periculoase decât drogurile clasice, a declarat r. Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenţilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Dr. Abagiu a spus că de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 25 de internări, dintre care 17 persoane infectate cu HIV, în timp ce la sfârşitul anului trecut din 22 de persoane consumatoare de droguri legale, opt au fost infectate cu HIV. Spre deosebire de drogurile clasice, în cazul etnobotanicelor dependenţa este mult mai mare, consumatorii se injectează de 6 – 10 ori pe zi.

„Consumatorii de droguri injectabile legale folosesc aceiaşi seringă şi ajung să facă infecţie cu HIV sau hepatite. Ei fac complicaţii care de multe ori duc la deces, este vorba de endocardite, pneumonii stafilococice cu hemoragii intrapleurale, infecţii vasculare, bronhopneumonii, accidente vasculare. Este un fenomen îngrijorător” a explicat dr. Abagiu.

Vârsta celor care consumă droguri legale este între 16 şi 24 de ani.

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” ajung câte doi consumatori de droguri legale injectabile pe săptămână, a declarat marţi, prof. dr. Emanoil Ceauşu, managerul unităţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.