Erste se aşteaptă în 2013 la o îmbunătăţire a operaţiunilor sale bancare în România şi Ungaria

Erste Group Bank se aşteaptă la o îmbunătăţire a operaţiunilor sale bancare în România şi Ungaria în acest an, a declarat miercuri directorul general al băncii austriece, Andreas Treichl, într-un interviu acordat ziarului ‘Wirtschaftsblatt’ din Austria, transmite Reuters.

Riscurile sunt sub control în România, după deprecierile masive de active din 2011 şi 2012, a afirmat şeful Erste.

Săptămâna trecută, grupul bancar austriac Erste Group a anunţat că a decis amortizarea fondului comercial al Băncii Comerciale Române, dar şi al altor participaţii, cu aproximativ 300 milioane de euro (înainte de impozitare). Banca a precizat că amortizarea se datorează primelor de risc mai mari ce determină creşterea ratelor de discount aplicate. Erste a înregistrat pierderi de 206 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut în România, dar se aşteaptă ca această subsidiară să revină pe profit în acest an.

‘Am redus valoarea companiilor şi cred că, din punctul de vedere al băncii, 2013 va fi semnificativ mai bun. Estimăm rezultate pozitive pentru acest an’, a afirmat Andreas Treichl.

Acesta a apreciat că în Ungaria este în continuare dificil de operat în actualul mediu politic: ‘Cred că din punctul de vedere al băncii 2013 va fi semnificativ mai bun’.

De asemenea şeful Erste a reafirmat că achiziţiile în Europa Centrală şi de Est – de exemplu în Serbia sau Polonia – sunt posibile în următoarea perioadă. Analiştii apreciază că Erste se confruntă cu dificultăţi la divizia din România, ţară afectată de o recesiune profundă în urma adoptării unor măsuri dure de austeritate.

În decembrie, BCR a anunţat că va concedia 1.600 de angajaţi – aproximativ 18% din totalul forţei de muncă – din cauza condiţiilor de piaţă. Erste susţine că va pompa mai mulţi bani în subsidiara din România printr-o majorare de capital de aproape 111 milioane de euro.

Erste a anunţat recent că se aşteaptă ca provizioanele pentru creditele neperformante să scadă semnificativ în 2013.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală, precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este prima bancă din România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), după numărul de clienţi şi pe segmentele de economisire şi creditare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.