Istoricul Filip-Lucian Iorga, numit şef de departament la IICCMER

0

Istoricul Filip-Lucian Iorga a fost numit, marţi, director al departamentului Memoria Exilului Românesc din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), informează un comunicat  de conducerea instituţiei.

Ordinul de numire în funcţie a fost semnat de preşedintele executiv, Andrei Muraru.

„Odată cu această numire, domnul Filip-Lucian Iorga se alătură echipei de conducere de la IICCMER, în efortul de a aduce la lumină memoria exilului postbelic. Educaţia şi experienţa domnului Iorga sunt importante şi cred că vor contribui din plin la dezvoltarea programelor institutului”, a spus Muraru.

Potrivit comunicatului, Filip-Lucian Iorga este licenţiat al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, doctor în istoria imaginarului în cadrul aceleiaşi instituţii şi beneficiarul mai multor stagii şi burse în cadrul unor prestigioase instituţii din străinătate.

„Filip-Lucian Iorga este un membru activ în organizaţii profesionale şi de apărare a drepturilor omului, fiind recunoscut pentru numeroasele sale articole şi intervenţii publice în favoarea democraţiei şi a valorilor statului de drept”, se mai arată în comunicat.

Istoricul a publicat volumele „Alexandru Paleologu în dialog cu Filip Iorga”, „Breviar pentru păstrarea clipelor” (2005, 2012), „Les Cazaban. Une chronique de famille” (împreună cu Eugen Dimitriu (2007), „Genocidul comunist în România. Vol. IV. Reeducarea prin tortură” (împreună cu Gheorghe Boldur-Lăţesc, 2003). De asemenea, istoricul pregăteşte un nou volum cu titlul „Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române”, care va fi publicat la Editura Humanitas.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: şantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.