Râuri pe planeta Marte: noi dovezi surprinse în fotografii!

Au apărut noi dovezi referitoare la trecutul Planetei Roşii. Agenţia Spaţială Europeană (ASE) a făcut publice o serie de fotografii uimitoare care prezintă rămăşiţele unui râu uriaş, care la un moment dat a traversat planeta Marte. Realizate de Mars Express care aparţine ASE, acestea prezintă Valea Reull, “structură asemănătoare unui râu”, despre care se crede că a fost formată atunci când apa exista pe teritoriul marţian, prezintă DailyMail.co.uk.

Râul a creat un canal cu văi abrupte prin ţinutul Promethei Terra, înainte de a se îndrepta spre bazinul uriaş Hellas. Această structură uimitoare, care se întinde pe 1500 de kilometri de-a lungul suprafeţei marţiene, este flancată de numeroşi afluenţi, dintre care unul poate fi observat cum trece prin valea principală înspre partea de nord.

Citeste si:  Fondul Proprietatea nu dă niciun ban la stat

Experţii spun că imaginile prezintă “o asemănare incredibilă cu morfologia întâlnită în regiunile terestre afectate de glaciaţie”. “De exemplu, putem vedea o structură circulară pe pereţii interiori ai craterului plin de sedimente”, spune ESA.

Cercetătorii planetari cred că acestea ar putea reprezenta foste ape de suprafaţă şi porţiuni glaciare, care au existat înainte ca apa şi gheaţa să fie evaporate în mai multe etape, în perioade diferite.

Într-o altă imagine de la Mars Express este prezentată regiunea Reull Vallis într-un punct în care canalul este lat de aproximativ 7 kilometri şi adânc de 300 de metri. Laturile regiunii Reul Vallis sunt în aceste imagini deosebit de ascuţite şi abrupte, spune ESA.

Citeste si:  Apă pe Marte: Curiosity a descoperit un "potop" de dovezi

Se crede că aceste structuri sunt cauzate de trecerea resturilor şi a gheţii în timpul perioadei “amazoniene” (care continuă şi în prezent), datorită fluxului glaciar de-a lungul canalului. Structurile au fost formate cu mult timp după ce au fost sculptate în mod original de apa lichidă în timpul perioadei Hesperian, despre care se crede că s-a încheiat în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde şi 1,8 miliarde de ani. Structuri liniare asemănătoare, despre care se crede că ar fi bogate în gheaţă, pot fi întâlnite în multe dintre craterele din zonă.

Citeste si:  Siria: Monitorizarea internaţională a genocidului

Partea dreaptă a imaginii principale este dominată de ţinutul Promethei Terra cu munţii înalţi şi uşor rotunzi prezentaţi în aceste imagini, care ajung până la o înălţime de 2500 de metri.

“Morfologia Reul Vallis sugerează faptul că planeta Marte are o istorie complexă şi diversă, cu analogii observate în activitatea glaciară de pe Pământ. Aceste analogii oferă geologilor planetari indicii despre un trecut al Planetei Roşii nu foarte diferit de evenimentele care s-au petrecut pe planeta noastră.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata