EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Băsescu: Putem stabili demisia simultană a preşedintelui şi Parlamentului, după revizuirea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că o variantă pentru alegeri prezidenţiale anticipate ar fi dacă atât şeful statului, cât şi Parlamentul şi-ar depune simultan demisia, după revizuirea Constituţiei.

„Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din noiembrie 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi revenim la un sistem politic care mie mi s-a părut mai eficient”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

El a precizat că alegeri simultane pentru Parlamentul României şi preşedinte reprezintă o variantă care a mai funcţionat şi la care este deschis. „Este un lucru pe care l-aş îmbrăţişa dacă mi-ar propune şi mâine”, dacă va fi respectat şi referendumul privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari, a adăugat Băsescu. „Sunt gata să îmi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, să facem simultan alegeri parlamentare şi prezidenţiale pentru resuprapunerea mandatelor. Sigur asta necesită o revizuire rapidă a Constituţiei, un referendum de revizuire şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari, ca să facem singura combinaţie posibilă şi care la noi are un precedent. Sigur poţi să combini, şi avem precedent şi aici, un tip de alegeri cu un referendum”, a completat preşedintele.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă în acest moment în Parlament este „în contradicţie totală” cu ceea ce au votat românii la referendumul din 2009. „În loc de 300, avem 600 (de parlamentari – n.r.). Eu sunt de acord să contribui la restabilirea bunului simţ politic, prin punerea demisiei odată cu parlamentarii, în aşa fel încât, după revizuirea Constituţiei – deci nu spune nimeni mâine, dar dacă mâine se face revizuirea Constituţiei şi ea reflectă referendumul – a doua zi sunt gata să trecem la acele alegeri care să ne aducă şi în referendum”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu nu crede că pot fi găsite soluţii constituţionale de reducere a mandatului şefului statului sau al Parlamentului, fără voinţa acestora. „Nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau Parlamentului fără voinţa lor. N-ar fi acceptat nicăieri într-o democraţie”, a explicat preşedintele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata