Competenţa de exercitare a inspecţiei economico-financiare

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20/10.01.2013, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr.1.545/2013, privind competenţa de exercitare a inspecţiei economico-financiare, soluţionarea conflictului de competenţă şi delegarea competenţei, ale cărui prevederi le prezentăm în articolul de mai jos.

Competenţa de exercitare a inspecţiei economico-financiare

Potrivit actului normativ, inspecţia economico-financiară se exercită de către Direcţia generală de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, care are competenţă generală în efectuarea activităţii de inspecţie economico-financiară.

Structurile teritoriale de inspecţie economico-financiară au competenţa de a exercita inspecţia economico-financiară la operatorii economici care au domiciliul fiscal pe raza teritorială a acestora.

Excepţie! Pentru sediile secundare ale operatorului economic competenţa de exercitare a inspecţiei economico-financiare revine şi organului de inspecţie economico-financiară în a cărui rază teritorială se află sediul acestora.

Delegarea de competenţă

Structura de inspecţie economico-financiară care deţine competenţa de efectuare a inspecţiei economico-financiare poate să o delege altui organ de inspecţie economico-financiară, la solicitarea motivată a acestuia şi numai cu avizul Direcţiei generale de inspecţie economico-financiară.

Organul de inspecţie economico-financiară care a primit delegarea de competenţă are obligaţia să înştiinţeze, în scris, operatorul economic verificat în legătură cu delegarea competenţei, la începerea acţiunii de inspecţie economico-financiară.

Schimbarea de competenţă

La data schimbării domiciliului fiscal al operatorului economic, competenţa teritorială trece la noul organ de inspecţie economico-financiară. In situaţia în care se află în curs de derulare o acţiune de inspecţie economico-financiară, organul de inspecţie economico-financiară care a iniţiat acţiunea este competent să o finalizeze.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.