Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, susţine demersul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în ceea ce priveşte programele de prevenţie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind şi iniţiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV.

„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenţie primară până la reabilitare). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening şi vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup ţintă de 10-14 ani. Finanţarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, la solicitarea părinţilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel naţional, cu accent pe Bucureşti, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcţioneze la fel de bine precum a funcţionat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E şi Vest ale ţării”, a spus Pană, într-o conferinţă de presă.

Vaccinarea, alături de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94%, a subliniat, la rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu.

Aceasta a explicat că vaccinul anti – HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tulpinile de HPV 6, 11, 16 şi 18 şi se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani.

Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, la acestea eficienţa fiind de 99%, dar şi populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, şi tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

„Profilul de siguranţă al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacţii adverse la locul injectării, reacţii comune oricărui tip de vaccinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit şi de recomandarea diferitelor societăţi profesionale recunoscute mondial: Societatea Americană de Cancer, Academia Americană a Medicilor de Familie, Academia Americană de Pediatrie, Colegiul American al Ginecologilor”, a spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Ea a subliniat necesitatea existenţei unui Registru naţional pentru tinerele vaccinate.

Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume şi numărul este într-o continuă creştere.

Organismele europene şi internaţionale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat peste 20 de ţări din cadrul Uniunii Europene desfăşoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria şi Cehia, cele două ţări lansând astfel de programe în anul 2012.

„În ţări unde există programe de prevenţie şi screening s-a demonstrat statistic că rata mortalităţii cauzate de această afecţiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeş-Papanicolau. Fundaţia Renaşterea promovează prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa şi de a se proteja pentru a-şi păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

La rândul său, Dana Războiu, ambasador al Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România, consideră că este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cum ar fi cel de col uterin, şi, din lipsă de informaţie, să nu fie folosit.

”Suntem datori faţă de noi, faţă de copiii noştri şi, nu în ultimul rând, faţă de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV şi să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin”, a susţinut aceasta.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestei boli şi a modalităţilor prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susţinut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti, şi Răzvan Mazilu, dansator şi coregraf. Reprezentaţia cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcţia de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în România.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.