ONU: Peste 650.000 de sirieni au părăsit ţara de la începerea violenţelor

0

Peste 650.000 de sirieni au părăsit ţara după declanşarea violenţelor în urmă cu aproape doi ani, a declarat miercuri, la Davos, responsabilul operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, într-o conferinţă de presă în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), informează AFP.

Ultimul bilanţ, ce datează de la mijlocul lunii ianuarie, se referea la un număr de 600.000 de refugiaţi sirieni.

‘Situaţia din ţară este deja catastrofală şi continuă să se înrăutăţească’, a adăugat ea, ‘iar afluxul acestor refugiaţi în ţările vecine ridică semne de întrebare în rândul populaţiilor locale, care doresc să ştie câte persoane mai urmează să sosească’.

La rândul său, ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, a cărui ţară adăposteşte deja 160.000 de refugiaţi în 16 tabere, precum şi 67.000 de refugiaţi care trăiesc în oraşe, a dat asigurări, în cursul aceleiaşi conferinţe de presă, că Turcia ‘nu-şi va închide niciodată frontierele’ pentru refugiaţii sirieni.

‘Tocmai am aflat că alţi 10.000 de refugiaţi aştepată la frontieră’ pentru a intra în Turcia, a adăugat el, menţionând că cea de-a 17 tabără de refugiaţi se află în construcţie.

‘Este nevoie de o lună pentru a construi tabăra şi de doar două sau trei zile pentru a se umple’, a adăugat el.

Ministrul turc şi-a exprimat totodată regretul în legătură cu lipsa de reacţie a comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte problema umanitară din Siria. ‘Acestă tăcere ucide oameni în Siria’, a spus el, criticând în special absenţa unei rezoluţii în legătură cu acest subiect în Consiliul de Securitate al ONU.

Circa 60.000 de persoane au fost ucise în Siria de la declanşarea ostilităţilor în urmă cu 22 de luni.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.