EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Primăriile trebuie să îşi reducă arieratele cu 5% lunar

Primăriile au obligaţia de a-şi reduce arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) cu 5% lunar, în timp ce instituţiile publice subordonate, finanţate integral din venituri proprii, trebuie să îşi reducă arieratele cu 3% lunar, se arată într-o Notă a Guvernului referitoare la proiectul de buget pe anul 2013.

În cazul în care nu vor respecta această obligaţie, autorităţile locale vor pierde finanţarea prin transferurile de bani de la bugetul de stat, prin cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale.

Este pentru prima dată când legea bugetului de stat prevede în mod expres o astfel de obligaţie, în contextul în care autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit reducerea arieratelor administraţiei locale de la 832 milioane lei la 300 de milioane de lei, condiţie pentru încheierea cu succes a acordului stand-by preventiv.

‘Ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor subdiviziunilor administrativ-teritoriale care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze lunar volumul acestora cu cel puţin 5%, calculat la soldul lunii anterioare. Ordonatorii de credite ai instituţiilor publice de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii, care înregistrează arierate, au obligaţia să diminueze lunar volumul acestora cu cel puţin 3%, calculat la soldul lunii anterioare’, precizează documentul guvernamental.

În cazul nerespectării acestor prevederi, directorii direcţiilor generale de finanţe publice sistează alimentarea atât cu cote, defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

De asemenea, ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita plafoanelor aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata