România anului 1934, în nuanţele surprinse de National Geographic

0 10

– Acum aproape optzeci de ani, revista National Geographic, din SUA, dedica două numere “României vrăjite”, o perlă a Europei de Est şi o ţară plină de culori, obiceiuri străbune, ospitalitate rar întâlnită şi un Bucureşti ce “aduce un pic şi cu New York”. Descrieri ce trezesc melancolie, zâmbet, dar şi o oarecare tristeţe, scrie Wall-Street, prezentând fotografiile “de colecţie” care însoţeau reportajul National Geographic.

Apărute în anul 1934, două numere National Geographic de peste 120 de pagini, pline de fotografii preponderent alb-negru, au ca subiect central România.

O Românie cu Basarabia lipită de “patria mumă”, o Românie pitorească plină de folclor şi oameni ospitalieri, dar şi de nelipsiţii ţigani mai mult sau mai puţin nomazi ce erau deja pripăşiţi pe meleagurile natale.

Se pare că, în acea perioadă, National Geographic scria articole mult mai ample decât în prezent, cu (şi) mai multe fotografii, acoperind atât părţile importante din istoria unui popor, cât şi geografia sa, observaţii la nivel personal, dar şi obiectiv, despre oameni, clădiri şi obiceiuri.

În 1934, o echipă National Geographic încearca să ajungă, într-o maşină ce acum este considerată în mod clar “de epocă”, în oraşul Sibiu.

Era dimineaţă, praful de sub roţi se ridica înalt în timp ce, alene, ţăranii români îşi mânau vitele la păscut. Nu a durat însă mult până când maşina temerarilor americani s-a împotmolit într-una din gropile ce încă ne fac faimoşi în Europa şi în prezent.

Chiar şi cu ajutorul mai multor trecători, nu au putut despotmoli maşina, aşa că au trebuit să înopteze în ea. A doua zi însă, cu ajutorul unei duzini de oameni şi a unei perechi de cai, au reuşit să scoată autovehiculul din şanţ şi să pornească la drum, nu înainte de a fi “omeniţi” de români cu câteva felii de pâine şi miere, “mană cerească” pentru ei.

Aşa începe articolul de peste 50 de pagini dedicat României, în anul 1934. Un început care, probabil, s-ar potrivi şi în prezent, dacă ai încerca să treci prin anumite cătune pierdute de lume, de printre dealuri, unde străzile nu au auzit de pavaj şi unde ţăranul român încă mână căruţa cu boi pe poteci de pădure.

Echipa National Geographic avea să petreacă mai multe luni în România, pentru a observa cât mai multe lucruri relevante despre ţară.

Citeşte continuarea pe Glasuliubirii.ro

[nggallery id=123]

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata