România este pe locul trei în utilizarea datelor din sistemul internaţional

0

România este pe locul trei în ceea ce priveşte primirea şi utilizarea datelor deţinute de Interpol iar în ceea ce priveşte introducerea unor date noi în sistemul internaţional, ţara noastră este pe locul patru în lume, a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale, Ronald Noble.

Oficialul a venit în România la invitaţia şefului Poliţiei Române, cu ocazia împliniri a 40 de ani de la readerarea ţării noastre la Interpol. Statul român este şi unul dintre fondatorii Interpol, fiind printre primele ţări care au intrat în această organizaţie internaţională.

„Interpol este gata să susţină aplicarea legii în România şi în străinătate pentru menţinerea unei cooperări foarte strânse între noi în scopul asigurării securităţii cetăţenilor din întreaga lume. România este una dintre primele ţări din lume care s-au conectat la sistemul mondial securizat de comunicaţii. În anul 2012, România a accesat baza de date Interpol de mai mult de 19 milioane de ori, ceea ce înseamnă, în medie, mai mult de 52.000 de accesări pe zi. În ceea ce priveşte consultarea acestei baze de date, România este pe locul al 12-lea în rândul statelor membre, luând în calcul că sunt 190 de state membre în toată lumea (…), în ceea ce priveşte introducerea datelor, România este cea de a patra contributoare în lume. România este pe locul trei în primirea informaţiilor”, a spus Ronald Noble.

La rândul său, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a afirmat că România este o ţară sigură, lucru datorat şi cooperării poliţieneşti prin intermediul Interpol.

„România este o ţară sigură şi asta se datorează unei cooperări poliţieneşti internaţionale foarte bune pe care Poliţia Română a dezvoltat-o şi prin intermediul Interpol. (…) România este unul dintre cei mai mari beneficiari şi utilizatori ai instrumentelor informaţionale puse la dispoziţie de către Interpol. România este al treilea mare utilizator european al bazelor de date gestionate de Interpol, mai ales în condiţiile în care acestea reprezintă un important aport operaţional în demersul de securizare a frontierelor externe, a Uniunii Europene şi al Spaţiului Schengen.

Cooperarea foarte bună consemnată şi în statisticile anului 2012 relevă peste 150.000 de mesaje schimbate, peste 1.500 de persoane urmărite internaţional de către autorităţile române, arestate sau localizate în străinătate, în vederea extrădării, peste 1.100 de urmăriţi aduşi în România, contribuţii importante la bazele de date Interpol, participare la proiecte şi acţiuni ale Organizaţiei, dar şi accesul la bazele de date Interpol a peste 35.000 de poliţişti din poliţia judiciară”, a precizat Petre Tobă.

Tobă a amintit cazurile celebre investigate de poliţişti în care diferite persoane, acuzate de diferite infracţiuni, au fost prinse prin intermediul Interpol şi aduse în România pentru ispăşirea pedepsei.

„Dintre cele mai reprezentative acţiuni derulate de Poliţia Română prin Interpol România, în cadrul Operaţiunii ‘Infrared’ pentru depistarea urmăriţilor internaţional, din categoria ‘Most wanted’, vă reamintesc cazul Clămparu, căutat de încă alte trei state europene, care a fost prins la Madrid, Spania, extrădarea lui Necolaiciuc din Statele Unite ale Americii, precum şi a lui Nicolae Popa, din Indonezia”, a menţionat Tobă.

De asemenea, Tobă a subliniat că Biroul Central Naţional Interpol Bucureşti este o structură de elită a Poliţiei Române, de care este mândru, fiind dat ca exemplu de bune practici şi recomandat tuturor statelor membre.

„Peste 60% din personalul Biroului Interpol Bucureşti a participat la cursuri de pregătire în cadrul Secretariatului General Internaţional al Interpol de la Lion. Din 15 ianuarie, un ofiţer de poliţie din România va ocupa o funcţie de conducere la Secretariatului General Interpol din Lion”, a spus Petre Tobă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.