CE anunţă oficial că raportul din cadrul MCV va fi adoptat pe 30 ianuarie

Comisia Europeană (CE) va adopta miercuri raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România care va analiza progresele realizate în ultimele şase luni în ceea ce priveşte cele zece recomandări incluse în precedentul raport, a declarat vineri Frederic Vincent, purtător de cuvânt al CE.

‘Reamintesc că în iulie trecut, Comisia a ridicat preocupări serioase legate de situaţia ţării legate de statul de drept şi independenţa justiţiei. Săptămâna viitoare Comisia va evalua progresele realizate în ultimele şase luni în legătură cu cele zece recomandări incluse în precedentul raport’, a anunţat purtătorul de cuvânt.

Raportul pe justiţie va fi prezentat într-un briefing tehnic ‘on the record’ de către Mark Gray, un alt purtător de cuvânt al CE.

Raportul din cadrul MCV va include şi precizări legate de legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor adoptată marţi de plenul parlamentului român în raportul de justiţie, a anunţat Mark Gray în această săptămână.

Întrebat de presa străină cum comentează faptul că noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptată marţi de legislativ în România ar face mai dificilă ridicarea imunităţii senatorilor şi deputaţilor şi ar reduce puterile principalului organism anticorupţie, purtătorul de cuvânt a răspuns că executivul comunitar ‘va spune ceva despre acest lucru în raportul pe care îl va adopta săptămâna viitoare’.

‘Ca să fiu foarte deschis am văzut deja diferite interpretări a ceea ce s-a votat ieri şi vom vrea să analizăm subiectul în detaliu. Ce este clar pentru CE, şi am afirmat în mod repetat, este că cei aflaţi la putere trebuie să se asigure că nu sunt probleme de integritate legate de ei. Asta a fost şi este poziţia noastră, dar trebuie să vedem exact ce a adoptat parlamentul ieri şi asta va fi reflectat în raportul de săptămâna viitoare’, a mai spus miercuri Gray.

De asemenea, raportul ar urma să analizeze evoluţiile din ultimele şase luni din justiţie, cu accentul pe chestiuni precum derularea procedurii de numire a noilor şefi ai Parchetului General şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), chestiune asupra căreia comisia a insistat în mai multe rânduri.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, şi ministrul român al justiţiei, Mona Pivniceru, s-au aflat săptămâna trecută la Bruxelles şi au avut întrevederi cu conducerea secretariatului general al Comisiei Europene (CE), despre care au precizat, fără să intre în amănunte, că au avut loc în perspectiva adoptării raportului pe justiţie de către CE.

Pe de altă parte, CE a renunţat la misiunea de experţi despre care preşedintele Traian Băsescu a afirmat în decembrie că va avea loc după 11 ianuarie, deşi deplasarea fusese confirmată şi de unele surse europene, în contextul în care la Bucureşti se formase un nou guvern.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.