Cehii îşi aleg noul preşedinte – al doilea tur

Fostul prim-ministru social-democrat ceh Milos Zeman şi actualul ministru de externe, aristocratul pro-european Karel Schwarzenberg, se vor confrunta vineri şi sâmbătă în turul doi al alegerilor prezidenţiale, ei depunând în ultimele zile eforturi pe reţelele de socializare pentru a-i convinge pe alegători, comentează agenţia EFE.

Analiştii subliniază importanţa votului tinerilor la acest scrutin, care ar putea fi favorabil lui Schwarzenberg, cel care a încercat să se asocieze cu imaginea fostului preşedinte Vaclav Havel. Deşi nu mai este în viaţă, acesta din urmă cu onestitatea sa şi cu sloganul său ‘dragostea şi adevărul înving ura şi minciuna’ este în continuare apreciat de tineri.

‘Sunt incapabil să urăsc pe cineva. Recunosc că este o mare slăbiciune a caracterului. Nu pot să-i urăsc nici măcar pe cei care îmi fac rău’, scrie Schwarzenberg pe Twitter.

Deşi actualul şef al diplomaţiei de la Praga pare să fi câştigat bătălia pe reţelele de socializare, contracandidatul său s-a prezentat mai bine în timpul dezbaterilor televizate datorită retoricii sale fluide şi ascuţite, Schwarzenberg afişând o atitudine mai puţin incisivă.

În ultima confruntare televizată, fiecare dintre ei s-a arătat dispus să revoce controversata amnistie decretată înainte de Anul Nou de preşedintele în exerciţiu, euroscepticul Vaclav Klaus. Acesta din urmă a intervenit în campania electorală, anunţând că este dispus să emigreze dacă Schwarzenberg va câştiga alegerile.

În ciuda diferenţelor ideologice, Zeman se bucură de sprijinul explicit al lui Klaus, care continuă să fie simpatizat de opinia publică. Aşadar, fostul premier, care în urmă cu 10 ani a eşuat în încercarea de a deveni şef al statului, are acum şanse reale de a obţine această poziţie, după cum arată ultimele sondaje ce îl creditează cu 55% în intenţiile de vot, actualul ministru de externe fiind preferat de 39% dintre alegători, în timp ce 6% sunt indecişi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.