Constantin Brâncuşi, istoria şi eforturile de renaştere a respectului pentru valorile acestui neam

0

Noi, românii, suntem singurii care putem să-i pronunţăm corect numele: Constantin Brâncuşi. Braaancuussi îi spun zecile de mii de străini care îi vizitează atelierul şi mormântul la Paris, deşi dorinţa testamentară a marelui sculptor a fost clară: atelierul să revină statului român, iar trupul să-i fie înmormantat în Gorj, în cimitirul din Hobiţa natală, alături de mama sa, scrie tvrnews.ro.

Promisiunea ca măcar osemintele să îi fie repatriate s-a născut în urma cu doi ani, la iniţiativa poetului Laurian Stănchescu, iar azi e susţinută de autorităţile statului.

„Lucrurile nu sunt greu de facut, greu este să te pui în starea de a le face”, spunea Constantin Brâncuşi.

Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.

Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunţându-l după regulile de pronunţare ale limbii franceze.

La moartea sa, în 1957, sta­tul român a refuzat să primească moştenirea lăsată de Brâncuşi – atelierul său parizian -, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente. Atelierul lui Brâncuşi a revenit statului francez şi geme, de zeci de ani, de vizitatori.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.