Declaraţiile premierului, la numai două luni distanţă: „Sigur introducem Aeroportul în buget”/ „Nu putem să finanţăm Aeroportul”

1

Modernizarea Aeroportului nu va primi niciun leu din bugetul national. Premierul Ponta a invocat faptul ca aeroportul iesean, care apartine CJ, nu este strategic, fiind necesara elaborarea unei legi, informează ziaruldeiasi.ro.

Acum doua luni, premierul afirma ca in buget vor fi trecute sume pentru Aeroport. In 2008, Guvernul a alocat bani pentru aerogara, fara a fi nevoie de nicio lege noua. Nu sunt bani nici pentru autostrada Iasi – Tg. Mures, „extrem de necesara si de utila”.

Premierul Victor Ponta a confirmat ieri, in timpul vizitei sale la Iasi, ca doua din cele mai importante proiecte ale judetului Iasi nu vor fi finantate prin bugetul de stat de anul acesta.

Proiectul de modernizare a Aeroportului nu a fost inclus nici in acest an pe lista investitiilor, desi solicitari si promisiuni in acest sens au fost facute in mod repetat. Ponta a invocat motive expuse pentru prima data de cand a fost adusa in discutie finantarea pentru Aeroport. Premierul a justificat lipsa fondurilor prin faptul ca aeroportul de la Iasi nu este subordonat Ministerului Transporturilor.

„Nu avem inca baza legala. Aeroportul apartine CJ. La Ministerul Transporturilor sunt trecute aeroporturile strategice, iar Iasul, din pacate, nu este printre ele. Probabil va trebui sa modificam legea si sa fie si Iasul ca sa putem sa finantam, pentru ca altfel, nefiind un obiectiv apartinand Guvernului, nu avem voie de finantam. Aeroportul este un proiect intr-adevar necesar, util si important pentru Iasi si pentru toata zona Moldovei, si nu se va face peste noapte. Dar sunt aceleasi probleme de legalitate si de finantare”, a declarat Ponta.

  • În noiembrie, nu era nevoie de o nouă lege

Prim-ministrul Ponta facea promisiuni total diferite acum doua luni, cand a venit la Iasi. Premierul Ponta spunea atunci ca Aeroportul va fi inclus cu siguranta in bugetul de stat.

„In mod sigur vreau sa introducem in bugetul de anul viitor o parte din finantarea din Aeroport. Nu pot sa va dau nicio cifra in acest moment pentru ca vreau sa vad un efort cat mai mare de a gasi si alte surse decat bugetul de stat. Vreau sa fiu convins ca proiectul este absolut necesar, sa fie la acea suma”, spunea premierul in campania pentru alegerile parlamentare. Lipsa bazei legale invocata acum de premier nu a impiedicat Guvernul sa aloce in 2008 suma de 10 milioane de euro pentru modernizarea aerogarii din Iasi. „Lumea nu va mai arata la fel ca inainte de 2008 si atunci, toate proiectele pe care vrem sa le facem, se fac mult mai greu decat se faceau atunci”, a justificat premierul.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, nu a dorit sa comenteze situatia, pastrandu-si declaratiile pe care le-a facut in fata multimii adunate in Piata Unirii.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. cei mai important? spune

    Personal, cred ca D-l Ponta face bine sa mai amane modernizarea aeroportului din Iasi. E ceva ce si Warren Buffet predica: daca nu ai nevoie urgenta(piramida lui Maslow), nu cumpara(in cazul de fata: nu investi). Aeroportul functioneaza, ar fi bine si mai eficient sa fie ameliorat, dar primordial cred ca-s multe altele, inclusiv autostrada: Iasi-Mures

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.