EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Majoritatea părinţilor îşi mint copiii

0

Majoritatea părinţilor spun minciuni copiilor, ca o tactică de a le schimba comportamentul. Potrivit studiului a aproximativ 200 de familii din SUA şi China, cel mai des întâlnit exemplu este cel în care părinţii îşi ameninţă copiii că îi lasă singuri într-un loc public dacă nu se comportă frumos, relatează Bbc.co.uk.

Studiul a analizat utilizarea “minciunii ca instrument” şi a descoperit că astfel de minciuni tactice sunt folosite de o majoritate copleşitoare de părinţi din SUA şi China.

 

  • “Îţi cumpăr data viitoare”

 Cea mai des folosită minciună, populară atât în rândul familiilor americane, cât şi în rândul familiilor chineze, a fost aceea că părinţii se prefac că pleacă şi că îl lasă pe copil într-un loc public, din cauza crizei de isterie a celui mic.

O altă minciună des întâlnită în rândul familiilor intervievate a fost aceea a “promisiunii false de a cumpăra o jucărie dorită într-un moment nedefinit din viitor”.

Cercetătorii au stabilit categorii diferite ale acestor neadevăruri.

Există “declaraţii neadevărate asociate cu un comportament neadecvat”, care includ afirmaţii de genul: “Dacă nu te comporţi frumos o să chem poliţia” şi “Dacă nu te linişteşti, doamna de acolo se va supăra foarte tare pe tine”.

În categoria “afirmaţii neadevărate asociate cu ideea de a pleca sau de a sta”, un părinte a fost înregistrat spunând: “Dacă nu mergi cu mine, un răpitor va veni şi te va lua cât timp eu sunt plecată”.

De asemenea există şi minciuni motivate de protejarea sentimentelor copilului, etichetate drept “afirmaţii neadevărate asociate cu sentimente pozitive”. Această categorie include declaraţiile optimiste de genul “Animalul tău de companie a plecat să locuiască la ferma unchiului tău, deoarece are mai mult spaţiu să alerge”.

Un alt neadevăr folosit de părinţi, mai ales atunci când vor să iasă cât mai repede dintr-un magazin de jucării: “Nu mi-am luat banii cu mine azi. Putem veni în altă zi”.

Totodată a existat şi o selecţie de minciuni asociate cu “personaje fantastice”, folosite pentru a determina copilul să adopte un comportament mai frumos, cum ar fi cele practicate în perioada de dinaintea Crăciunului.

 

  • “Broccoli te face mai înalt”

Studiul nu a descoperit nicio diferenţă clară între minciunile folosite de mame şi taţi, potrivit cercetătorilor de la departamentele de psihologie din cadrul Univeristăţii San Diego din California, Universitatea Normală Zhejiang, Universitatea Jinhua şi Universitatea din Toronto, Canada.

Deşi folosirea “minciunii ca instrument” era destul de des întâlnită în ambele ţări, nivelul cel mai mare este în China.

Studiul a descoperit că există un nivel de acceptare a unor asemenea minciuni în rândul părinţilor, atunci când acestea sunt utilizate ca o metodă de a întări comportamentul social dorit. De exemplu, minciuna spusă copiilor că vor creşte mai înalţi dacă mănâncă broccoli a fost descrisă ca fiind una care încurajează obiceiuri alimentare sănătoase.

Studiul ridică problema impactului pe termen lung ale acestor abordări oportuniste ale adevărului. De asemenea, rezultatele sugerează că minciunile ar putea influenţa relaţia între membrii familiei, pe măsură ce copilul creşte.

Echipa de cercetători, condusă de Gail D. Heymana, Anna S. Hsua, Genyue Fub şi Kang Leeac, a concluzionat că acest studiu pune “întrebări importante, de ordin moral, în ceea ce îi priveşte pe părinţi. Există oare acel moment potrivit, în care minciunile parentale sunt justificate?”

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.