Moment istoric pentru România

0

Consiliul Judeţean Vaslui a dat aviz favorabil pentru demararea unor lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de exploatare Păltiniş 1 A de către SC Chevron Romania Exploration and Production SRL, în localitatea Păltiniş din comuna vasluiană Băceşti.

Certificatul emis de CJ Vaslui la finele anului trecut a readus în discuţie la nivelul judeţului problema exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, o asociaţie civică din Bârlad şi organizaţia PDL din acest oraş, prin vocea fostului senator Vasile Pintilie, vorbind public despre riscurile pe care le implică această metodă de exploatare. În replică, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că eliberarea certificatului de urbanism firmei Chevron este legală.

‘Dacă nu am fi avizat o cerere legală, am fi putut fi acuzaţi de abuz de putere. Cei care fac acum gălăgie (n.r. – fostul senator Vasile Pintilie) sunt cei care au dat concesiunea şi au făcut posibilă cererea Chevron. Noi doar am aprobat-o, lucru care este perfect legal’, a precizat preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice în anumite zone din judeţul Vaslui a stârnit reacţii dure din partea reprezentanţilor societăţii civile şi ai Bisericii. În cursul anului trecut, au avut loc la Bârlad trei acţiuni de protest împotriva exploatării gazelor de şist.

Premierul Victor Ponta a spus că susţine explorarea gazelor de şist. În ceea ce privește producţia propriu-zisă, Ponta a spus: „Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală cu privire la exploatarea gazelor de şist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului”.

CITITI SI

„Preţul” exploatării gazelor de şist: 29 de substanţe cancerigene sau poluante

Exploatarea gazelor de şist – afacere sau crimă împotriva umanităţii? (III)

Exploatarea gazelor de şist – afacere sau crimă împotriva umanităţii? (II)

Exploatarea gazelor de şist – afacere sau crimă împotriva umanităţii? (I)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.