Revoluţia egipteană: preşedintele cheamă la o sărbătorire paşnică

0

Preşedintele Mohamed Morsi i-a chemat joi seară pe egipteni să sărbătorească „în mod paşnic şi civilizat” a doua aniversare a revoltei populare ce l-a răsturnat pe Hosni Mubarak, în timp ce ciocniri aveau loc la Cairo între manifestanţi şi forţele de ordine.

„Invit poporul egiptean să celebreze” aniversarea revoluţiei vineri „în mod paşnic şi civilizat”, a declarat Morsi într-un discurs cu ocazia comemorării naşterii profetului islamului.

Aceste remarci intervin în timp ce poliţia a făcut uz în timpul zilei de gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze manifestanţii din apropierea pieţii Tahrir din Cairo, potrivit unui jurnalist al AFP la faţa locului.

Zeci de tineri egipteni încercau să demonteze un zid din blocuri de beton ce blochează o stradă care duce în piaţa emblematică a revoltei din ianuarie-februarie 2011, în scopul, potrivit unuia dintre ei, de a permite manifestanţilor să circule liber în ziua următoare.

Zidurile au fost ridicate anul trecut pe unele străzi din jurul pieţei Tahrir, în apropierea căreia se află mai multe clădiri guvernamentale şi serviciile de securitate, după o serie de ciocniri cu manifestanţii. „Jos cu /preşedintele islamist/ Mohamed Morsi! Jos puterea Ghidului” suprem al Frăţiei Musulmane, din care provine şeful statului, scandau protestatarii.

Unii au aruncat cu pietre în poliţişti care, la rândul lor, au făcut uz de grenade de gaze lacrimogene. Cinci poliţişti au fost răniţi „la faţă şi în diferite părţi ale corpului de gloanţe” trase de manifestanţi, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Egiptul se pregăteşte de noi manifestaţii vineri cu ocazia celei de-a doua aniversări a începutului revoltei populare ce l-a forţat pe Hosni Mubarak să demisioneze la începutul anului 2011, la apelul opoziţiei şi grupurilor participante la Revoluţia de la 25 ianuarie.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.