EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

SUA: Pentagonul autorizează participarea femeilor la misiuni de luptă

0

Pentagonul a anunţat oficial joi ridicarea interdicţiei ca femeile să participe la misiuni de luptă în prima linie, o măsură salutată de susţinătorii ei drept un pas istoric spre egalitatea între sexe în armata americană, după ultimii ani de război în Irak şi Afganistan, informează Reuters şi AFP.

„Femeile au demonstrat un mare curaj şi un mare sacrificiu pe câmpul de luptă sau în afara lui. Ele au contribuit într-un mod fără precedent la misiunea armatei şi şi-au dovedit capacitatea de a servi într-un număr tot mai mare de misiuni”, a declarat şeful Pentagonului, Leon Panetta, într-un comunicat.

„Obiectivul Departamentului /Apărării/, prin abrogarea interdicţiei, este de a se asigura că misiunile sunt îndeplinite de persoanele cele mai calificate şi mai capabile, indiferent de genul lor”, a explicat Panetta renunţarea la reglementarea din 1994.

Decizia ministrului, al cărui mandat se va încheia în zilele următoare, a fost luată la recomandarea şefilor diferitelor corpuri de armată.

Leon Panetta urmează să susţină în cursul zilei de joi o conferinţă de presă pe acest subiect împreună cu generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major interarme.

Decizia Pentagonului a fost salutată de preşedintele Barack Obama, care „sprijină în totalitate acest efort de a extinde oportunităţile pentru femei”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Jay Carney.

Cele 204.714 de femei din armata SUA formează 14,5% din efectivele totale ale acesteia şi au plătit deja un tribut de sânge în războaiele din Irak şi Afganistan.

La sfârşitul lunii noiembrie, patru femei din armata americană care au luptat în Irak şi Afganistan au dat în judecată Pentagonul, acuzând politica de discriminare faţă de femei.

„Carierele şi oportunităţile lor au fost limitate de o politică ce nu le acordă aceeaşi recunoaştere pentru serviciul prestat ca şi omologilor lor bărbaţi. De asemenea, politica de excludere din operaţiunile de luptă le îngreunează îndeplinirea misiunilor”, preciza ACLU /American Civil Liberties Union/, una dintre organizaţiile care le reprezintă în instanţă.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.