EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Băsescu propune ca şefii DNA şi Ministerului Public să fie selectaţi de CSM ca soluţie de ieşire din blocaj

0

– Preşedintele Traian Băsescu propune ca şefii DNA şi Parchetului General să fie selectaţi de Consiliul Superior al Magistraturii ca soluţie pentru ieşirea din blocaj, după ce iniţial a avansat ideea, la întâlnirea cu premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanţi ai Preşedinţiei, CSM şi Ministerul Justiţiei, variantă despre care susţine că a eşuat.

El a afirmat, vineri, 25 ianuarie 2013, că ar trebui să se acorde încredere CSM, iar preşedintele şi ministrul Justiţiei să accepte respectivele propuneri.

Traian Băsescu le-a spus jurnaliştilor care îl însoţesc în vizita din America Latină că avansează această variantă după ce marţi seară la întâlnirea cu Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea a vorbit despre crearea unei comisii care să facă propuneri privind şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, soluţie ce nu a fost acceptată.

Potrivit preşedintelui, comisia respectivă ar fi trebuit să fie formată din doi reprezentanţi ai Preşedinţiei, doi de la CSM şi doi de la Ministerul Justiţiei, dar propunerea sa a eşuat.

„Soluţia pentru ieşirea din blocaj ar fi ca CSM să facă propunerile. Eu mă angajez să accept propunerile”, le-a spus Băsescu, în avion, jurnaliştilor care fac parte din delegaţia ce îl însoţeşte în deplasarea spre America Latină.

El şi-a motivat propunerea prin faptul că CSM este cel care va trebui să supravegheze activitatea procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA.

Şeful statului mai crede că această soluţie ar putea fi extinsă şi în cazul numirilor adjuncţilor şi a şefilor de secţii.

„CSM garantează neutralitatea procesului şi depolitizarea”, a punctat preşedintele, adăugând că această variantă poate elimina orice suspiciune de politizare a numirilor.

El a reiterat faptul că aceste două numiri sunt importante şi pentru rezultatul raportului pe MCV.

„Cheia credibilităţii este dată de numirile în funcţie a procurorului general şi şefului DNA şi de intrarea în vigoare a celorlalte coduri”, a adăugat Băsescu.

Cât priveşte faptul că a refuzat primele propuneri făcute de ministrul Justiţiei pentru cele două funcţii, preşedintele a precizat că nu a fost convins de cei doi nominalizaţi. El a precizat că a avut o întâlnire cu Mona Pivniceru anterior înaintării numirilor, însă aceasta nu l-a convins că varianta sa este una bună.

Traian Băsescu a plecat vineri spre America Latină unde va participa la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeană, la Santiago de Chile. De asemenea, şeful statului va efectua o vizită oficială în Republica Peru.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.