EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Date surprinzătoare despre speciile rare

– Imaginaţi-vă o modalitate unică de a privi lumea fiinţelor necuvântătoare, aceea prin care să împărţim arca în două regate reprezentative: regatul speciilor obişnuite şi regatul rarităţilor. Care ar avea nevoie de o arcă mai mare, dacă am lua doar câte două exemplare din fiecare specie?, relatează Nationalgeographic.com.

1. Majoritatea oamenilor nu realizează că multe, foarte multe specii de pe Pământ sunt rare. Prin cuvântul “rar” ne referim la un număr limitat, la o densitate redusă a populaţiei sau la ambele aspecte.

Ecologistul Kevin Gaston a estimat că 90%-95% dintre toate organismele individuale de pe Pământ reprezintă în jur de 20%-25% dintre toate speciile. Acest lucru înseamnă că până la 75% dintre toate speciile de pe Pământ sunt rare, într-o formă sau alta.

2. Există aproximativ 600 de zone în această lume care conţin una sau mai multe specii, şi care sunt numite singurele locuri de pe planetă în care pot fi întâlnite aceste animale. Unele animale sunt mari, cum ar fi rinocerii Javan, sau foarte mici, cum ar fi 13 specii de broaşte micuţe din aceeaşi familie, care trăiesc în vârful unui singur munte din Haiti. Multe dintre aceste specii de animale, ce pot fi întâlnite doar într-un singur loc, au nume interesante, cum ar fi broasca Otrava Golfului Sângeros (Bloody Bay Poison).

3. De obicei, caprele sunt cel mai mare duşman atunci când vine vorba de conservarea rarităţilor, în special pe insule, unde aceste ierbivore afectează vegetaţia şi provoacă extincţia plantelor rare.

Însă există şi o excepţie, şi anume insula Eleuthera din Bahamas, unde caprele sunt o forţă a binelui, deoarece creează un habitat de hibernare mai bun pentru reproducerea celei mai rare păsări cântătoare din America de Nord, pitulicea Kirtland. Caprele preferă arbuştii care concurează cu cei care produc fructe şi care reprezintă o sursă principală de hrană pe timpul iernii pentru pitulice. Mâncând arbuştii pe care pitulicea Kirtland îi evită, caprele lasă mai mult spaţiu de dezvoltare pentru plantele preferate de păsări. Pitulicea Kirtland ar putea fi şi singura specie care are un nume de facultate: Colegiul Comunitar Kirtland din apropierede Graylin,Michigan.

4. Hawaii găzduieşte o “mină de aur” a rarităţilor. Arhipelagul hawaiian este suprafaţa americană care găzduieşte cele mai multe creaturi şi care rivalizează cu ceea ce Darwin a descoperit în Insulele Galapagos: o specie de păsări numită honeycreepers, muşte de fructe şi multe tipuri de plante, cum ar fi silverswords. Dacă vasul Beagle ar fi acostat în Hawaii (în loc de Insulele Galapagos), atunci e foarte probabil ca această zonă să fi fost numită “leagănul gândirii evoluţioniste”.

5. Excrementele uriaşe. Unul din cele mai rare mamifere din lume, marele rinocer cu un singur corn, din Nepal şi India, produce până la 24 de kilograme de excremente la o singură defecaţie. Se ştie acest lucru, pentru că a fost cântărit.

Rinocerii sunt un exemplu de specie care a avut o populaţie destul de mare în ultimele secole şi care a devenit rară din cauza vânătorii practicate de oameni. Însă, rinocerul alb, acum ameninţat din nou de braconieri, este poate povestea cea mai de succes a conservării: în timp ce, în 1900, existau doar 60 de animale adunate într-o singură rezervaţie, populaţia actuală depăşeşte 20.000 de specimene şi este răspândită în peste 450 de populaţii.

Dacă vrem să păstrăm cunoştinţele, dar şi frumuseţea lumii noastre naturale, pentru generaţiile viitoare, studierea şi conservarea rarităţilor joacă un rol important.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata