Franţa apără la Davos ”supertaxa” sa de 75 % pentru cei mai bogaţi

0

– Franţa a apărat vineri, 25 ianuarie 2013, la Davos /Elveţia/, unde se află elita mondială din domeniul afacerilor, ”supertaxa” sa de 75 % pe cele mai mari venituri, acuzată de către unii că-i alungă pe investitorii străini, relatează AFP.

Ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, a explicat, într-o conferinţă de presă, obiectivele acestei impozitări ”excepţionale”, insistând asupra caracterului său tranzitoriu.

Impozitul de 75 %, care nu va avea decât doi ani de existenţă, nu-i afectează decât pe francezii cei mai bogaţi, pentru venitul lor anual de peste un milion de euro, a explicat Moscovici. Cu toate acestea, nu se pune problema de a renunţa la el, în pofida zvonurilor insistente în acest sens şi a anulării lui de către Consiliul Constituţional din Franţa, a insistat ministrul.

”Nu este ilogic ca cei care câştigă o mulţime de bani să facă acest efort temporar. Situaţie excepţională, efort excepţional, avere excepţională şi taxare prin urmare excepţională. Aceasta este logica”, a insistat Moscovici.

Proiectul de impozitare cu 75 % pentru partea de venituri ce depăşesc un milion de euro a provocat dezbateri aprinse în Franţa, determinând, printre altele, plecarea în Rusia a celebrului actor francez Gerard Depardieu, dar şi preocupări în rândul unor investitori străini.

Moscovici a minimalizat însă impactul acestui proiect la Davos, unde sute de mari patroni şi responsabili economici se reunesc în fiecare an în cadrul Forumului economic mondial.

”N-am simţit o preocupare majoră pe această temă aici, deoarece fiecare poate înţelege despre ce este vorba” , a mai spus Moscovici.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.