Institutul Clinic Fundeni: Precizări privind medicamentele oncologice

0

– Citarabina (Cytarabinum) reprezintă un medicament citostatic, folosit cu precădere în tratamentul leucemiilor acute, dar şi în alte boli hematologice maligne şi transplant medular, se precizează într-un comunicat de presă al Institutului Clinic Fundeni.

Medicamentul a fost achiziţionat de institut fără discontinuităţi până în septembrie 2012. Stocul de Citarabina din I.C.Fundeni a fost epuizat luna aceasta, ultimul flacon de Alexan (Cytarabinum-Cytosar) 100 mg a fost eliberat din farmacia institutului în data de 22 ianuarie 2013.

Vineri, 25 ianuarie 2013, a fost achiziţionat medicamentul Citarabina Kabi, (150 fl de 1g, 50 fl de 2 g, 200 fl de 500 mg) datorită faptului că medicamentul a îndeplinit condiţiile de punere pe piaţă azi precizează sursa citată.

În comunicat se precizează că în farmacia spitalului există toate medicamentele citostatice din programul de oncologie, cu o singură excepţie, medicamentul 5-Fluoro-Uracil, medicament a cărei producţie se va relua din februarie 2013.

Există încă o situaţie specială cu unele din citostaticele folosite în transplant medular, care nu se află în piaţa românească şi pentru care au fost făcute demersuri separate la UNIFARM.

Guvernul va modifica, în şedinţa de miercurea viitoare, prin două ordonanţe de urgenţă, Legea sănătăţii 95/2006 pentru a da voie Ministerului Sănătăţii să majoreze capitalul social la UNIFARM, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-o discuţie online cu cititorii Hotnews.

„Din păcate, situaţia medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2.500 de bolnavi pe listele de aşteptare la 1.200 şi reducerea perioadei de la şase la două luni). Azi, cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii, am identificat soluţiile reale pentru ca problema să fie rezolvată definitiv; în şedinţa de miercuri prin două ordonanţe de urgenţă vom modifica Legea sănătăţii 95/2006 pentru a da voie Ministerului Sănătăţii să majoreze capitalul social la UNIFARM şi vom împrumuta imediat din Trezorerie către UNIFARM cei 800.000 de euro necesari pentru achiziţionarea în avans a tuturor medicamentelor necesare”, a răspuns Victor Ponta.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.