EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,41 RON
(-0.71%)
GBP
5,47 RON
(-0.93%)
CHF
4,57 RON
(+0.13%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,71 RON
(-1.19%)
CAD
3,08 RON
(+0.45%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,69 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(-0.67%)

 

Mărturia unui alcoolic: „Simţeam că, dacă îmi lipseşte alcoolul, eu nu fac faţă”

-Mă numesc Neculai si sunt alcoolic.

-Domnule Neculai, privind retrospectiv, la momentul cand ati inceput sa consumati alcool: ce anume credeati ca v-a determinat sa beti?

-M-a determinat sa beau, in primul rand, placerea la inceput. Am vrut sa incerc ceva nou. Am iesit la o bere cu prietenii, la o petrecere; totul a fost ceva nou pentru mine, incercarea de a face contact cu alcoolul. Dupa aia, din cauza consumului de alcool, au inceput sa apara mici probleme si mi s-a parut ca gasesc o rezolvare in a continua sa beau alcool.

Ma simteam in afara problemelor, nu mai stiam, uitam de probleme. Pentru moment era, pentru cateva ore, sau in acel moment uitam de probleme. Imi reveneam apoi la asa-zisa realitate perceputa de mine.

 

-Cat timp ati baut abuziv?

-Cred ca 15 ani. 15 ani am baut, as putea spune, la inceput cate 3-4 saptamani, incontinuu, apoi cu cate o mica pauza de o saptamana – doua, dupa care pauza nu-si mai avea rostul, si am trecut la consumul de zi cu zi; simteam nevoia sa beau.

 

-Ce anume credeti ca v-a determinat sa continuati sa beti?

-M-a determinat sa beau in continuare dependenta de alcool. Fara alcool eu nu puteam face fata problemelor zilnice; efectiv nici fizic nu puteam face fata fara alcool fiindca intram in sevraj si aveam nevoie sa imi iau doza in fiecare zi pentru a putea merge, pentru a putea vorbi cu o persoana, pentru a putea privi in ochi o alta persoana.

Era ceva care nu trebuia sa imi lipseasca. Simteam ca daca imi lipseste alcoolul eu nu fac fata. Ma simteam singur. Consumand alcool parca imi reveneam. Simteam ca toata lumea ma iubeste si eu iubeam pe toti. Era ceva iluzoriu, ma pacaleam singur.

 

-In timpul acesta, cat ai baut, cum ati relationat cu familia?

-Relatia mea cu familia era o relatie foarte dura. De ce? Pentru ca ei vedeau ca eu consum abuziv alcool. In starile mele de alcoolic, starea in care ajungeam acasa eram terminat total, nu ma puteam tine pe picioare, sau, altadata, cand ma puteam tine pe picioare mai faceam si scandal, nu imi conveneau unele lucruri; astea erau toate in mintea mea. Problema era ca eu vedeam o rezolvare in alte probleme dar nu vedeam o rezolvare in problemele mele. Rezolvam pentru altii probleme dar pe ale mele nu le rezolvam.

Asta ma facea sa ma simt mai puternic, spuneam eu, mai dornic de viata. Prin faptul ca ceilalti din jur ma acuzau in permanenta, sa nu mai beau, sa incetez cu bautul, ca „uite ce necazuri aduci” , „uite ce probleme financiare”, „uite ce invata copii de la tine”, „uite lumea din jur cum se uita la tine” … era o situatie foarte rea, din punct de vedere de cum ma priveau ei pe mine.

Relatia mea era la un punct de a se destrama total. Ma ingrozeam cand auzeam lucruri despre mine spuse de ei; ma jenau, iar jena asta a mea ma ducea tot la consumul de alcool. Imi spuneam ca ei nu ma inteleg, ca nu stiu prin ce trec, ca eu sunt singurul care trec prin niste probleme pe care nu le au ei. Singurul lucru pe care il gaseam pentru a fugi de acuzatiile lor, era, tot alcoolul.

 

-In momentul in care ati constientizat ca aveti o problema cu consumul abuziv de alcool… cum ati rezolvat aceasta problema?

-In ultimul timp mi-am dat seama ca am o problema: ca sunt alcoolic. Stiam de acum sigur ca sunt alcoolic si vroiam sa imi rezolv problema asta pentru ca imi aducea mari pierderi in viata mea. Sotia mea cunostea, mergea chiar la Fundatia “Solidaritarte si speranta”, unde luase fiinta un grup de tarapie pentru alcoolici dependenti.

Mi-a spus si mie despre cate se pot afla din terapia care se face acolo si m-a indrumat catre cei de acolo. Intr-o buna zi mi-am luat inima in dinti si am venit aici unde am gasit niste persoane minunate, chiar mi-au prezentat starea mea de alcoolic exact ca o boala, am inteles starea mea mai bine decat o intelegeam.

Efectiv am gasit lucruri care le cautam cand consumam alcool: un sprijin, puteam sa vorbesc deschis la grupul de terapie cu persoane care erau dependente de alcool ca si mine. In momentul in care faceau marturisiri te vedeai in viata lor, iti puneai intrebari: “de unde stie acea persoana prin ce am trecut eu exact? M-a filmat? S-a scris vreo carte despre mine?” Acest lucru te facea sa fii mai sigur pe tine. Iti inplementa acea dorinta de a te lasa de alcool, de a termina odata cu el, de a sfarsi chinul asta prin care am trecut si care mi-a adus numai probleme.

La terapie am observat lucruri pe care eu le stiam dar nu le puneam in practica, nu ma foloseam de ele, Lucruri bune, lucruri care mi-au adus multe beneficii. Am iesit din situatii care mi se pareau foarte dificile, acum mi se pareau foarte banale. Dupa ce am terminat terapia, frecventez un grup de alcoolici anonimi. Acolo persoanele au aceeasi problema ca si a mea.

Sunt si ei alcoolici si incercam sa ne rezolvam starea noastra de alcoolic printr-o abstinenta senina. Nu suntem constransi de cei din jur. E doar dorinta noastra de a inceta consumul de alcool, de a scapa de problema asta. Nu vrem sa fie ceva legat de juraminte sau obligatii. Totul sa fie doar dorinta noastra. Asta sa fie in prim-plan. Dorinta noastra de a scapa de consumul de alcool.

 

-Pentru ca ati vorbit de abstineta senina: de cat timp nu mai beti si ce anume sau cine v-a ajutat cel mai mult in mentinerea abstinetei dumneavoastra?

-Abstinenta senina am de 6 luni si 22 zile; nu am simtit nevoia, chiar daca mi-a fost frica ca o sa simt, nu am fost tentat de a consuma alcool. De ce? Pentru ca este un lucru pe care mi l-am dorit eu si pot spune ca in ultimul timp cat am consumat alcool, este lucrul pe care mi l-am dorit si s-a indeplinit.

Cei care m-au ajutat sa mentin abstinenta a fost, in primul rand, familia, pentru ca m-a spijinit in tot acest timp, si nu in ultimul rand grupul alcoolicilor anonimi „Unirea” care este de un sprijin enorm pentru cei care au probleme cu alcoolul. Aici, practica, te simti ca intr-o crasma, dar fara alcool.

Este a doua familie a ta; nici acasa nu te simti asa. Noi avem intalnire de 3 ori pe saptamana, doar cate o ora, care se tine luni miercuri si vineri de la ora 7 pana la ora 8, si intalnirile sunt legate de marturisiri, nu putem spune sfaturi pentru ca nu suntem in masura sa dam sfaturi, doar alegem ceea ce credem noi ca este bun din marturisiri, uneori punem in practica, alteori nu folosim ceea ce este rau, asta pentru ca la oamenii de rand, de pe strada, sau la servici nu putem afla de situatiile prin care am trecut noi, si altii, si cum au iesit ei din aceste impasuri si cum au gasit rezolvarea acestor probleme. Asadar numai aici la grupul AA, Alcolicilor Anonimi “Unirea” , putem afla lucrurile astea.

 

-Acum la sfarsit, as vrea sa va rog, sa transmiteti un mesaj pentru cei care consuma abuziv alcool dar si pentru familiile lor.

-Mesajul meu pentru cei care consuma abuziv alcool, care considera ca au probleme in urma consumului de alcool este ca pot gasi un sprijin intr-un grup de alcoolici anonimi cum este si la noi grupul Alcoolicilor Anonimi “Unirea” , trebuie sa aiba multa rabdare, mult curaj si dorinta, in principal de a scapa de aceasta problema grava, consumul de alcool abuziv. Pentru familii… conteaza foarte mult sprijinul familiei.

Familia trebuie sa inteleaga ca cel ce consuma alcool si simte nevoia sa consume zilnic alcool in momentul cand se trezeste dintr-o betie sau dintr-o stare euforica, familia trebuie sa fie alaturi de el, sa il inteleaga ca are o problema, ca are o boala.

Alcoolismul este o boala. Conteaza foarte mult sprijinul familiei; intelegerea catre persoana lui. Ei il pot sprijini, il pot ajuta, dar nu il pot obliga de a inceta consumul de alcool. Pot doar sa fie alaturi de el.

 

-Sa incheiem acest interviu asa cum incheiati dumneavoastra o sedinta a Alcoolicilor Anonimi, si anume cu rugaciunea de seninatate.

-Doamne, da-mi seninatatea sa accept ceea ce nu pot schimba , curaj sa scimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc. Fie voia Ta si nu a mea. Amin.

Mai multe informatii:

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata