Misiuni ale efectivelor MAI pentru salvarea persoanelor din zonele afectate de ninsori şi viscol

0

– Un număr de 27 de persoane aflate în dificultate au fost salvate sau evacuate de personalul Ministerului Afacerilor Interne în ultimele 24 de ore şi nu au fost înregistrate persoane dispărute sau decedate, informează un comunicat emis sâmbătă, 26 ianuarie 2013, de MAI.

Peste 700 poliţişti, pompieri salvatori, jandarmi şi poliţişti de frontieră au desfăşurat misiuni de intervenţie în zonele afectate grav de ninsori şi viscol, acţionând cu prioritate pentru salvarea persoanelor cu nevoi medicale sau a celor blocate în trafic.

Astfel, echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi au fost solicitate să intervină în cursul zilei de vineri în comuna Mironeasa pentru acordarea de îngrijiri medicale şi transportul la spital a două femei însărcinate aflate în travaliu.

Pentru a ajunge la aceste urgenţe medicale, pompierii ieşeni au înfruntat nămeţii cu o autospecială cu şenile trimisă în sprijin de ISU Mureş şi cu o autospecială de transport victime multiple (ATVM).

Pacientele au fost preluate ulterior de un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Iaşi şi au fost transportate în siguranţă la Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi pentru primirea îngrijirilor medicale de specialitate.

O altă misiune a pompierilor salvatori a avut loc în noaptea trecută în localitatea Mădârjac, unde s-a solicitat intervenţia pentru acordarea de ajutor medical unei gravide aflate în travaliu. Un echipaj de pompieri de la ISU Iaşi împreună cu două asistente medicale s-au deplasat în acea localitate cu o autospecială pentru transport victime multiple, având în faţă un utilaj de deszăpezire. Femeia, în vârstă de 22 de ani, a fost preluată de echipajul de intervenţie, iar în jurul orei 3,45 femeia a născut, fără probleme, o fetiţă, în autospeciala pompierilor. În prezent, copilul nou-născut şi mama acestuia se află la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi.

Tot în cursul zilei de vineri, un echipaj SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a ajuns, cu sprijinul utilajelor de deszăpezire, în localitatea Tătăranu, de unde a preluat un bărbat în vârstă de 82 ani, cu accident vascular cerebral, şi în localitatea Râmniceni, de unde a preluat o femeie în vârstă de 32 ani cu probleme respiratorii.

Cele două persoane au fost duse în municipiul Focşani şi predate medicilor de gardă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” – Unitatea de Primire Urgenţe.

Totodată, cu ajutorul unei autospeciale cu şenile, un echipaj al ISU Buzău, însoţit de un asistent medical de la SAJ Vrancea, s-a deplasat de la Dumbrăveni în localitatea Bordeasca Veche (judeţul Vrancea), de unde a preluat o pacientă de 80 ani cu probleme respiratorii, pe care a transportat-o la Dumbrăveni, de unde a fost preluată de o ambulanţă.

Tot cu o autospecială cu şenile, dislocată de la ISU Călăraşi, s-au desfăşurat două misiuni de salvare în judeţul Vrancea. În prima dintre acestea, au fost transportate de la Bogza la Dumbrăveni două persoane care necesitau dializă, ulterior acestea fiind preluate de un echipaj specializat care le aştepta la Dumbrăveni. În cea de-a doua misiune, a fost transportat de la Ciuşlea la Garoafa un copil de două luni care prezenta stare febrilă, care a fost preluat ulterior de o ambulanţă.

De asemenea, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău s-a deplasat, cu sprijinul poliţiştilor, pe traseul Râmnicu Sărat – Balta Albă, pentru a acorda îngrijiri medicale unei femei gravide care a rămas la domiciliu.

La misiunile de intervenţie pentru salvarea de vieţi omeneşti şi deblocarea drumurilor naţionale şi judeţene au fost utilizate 340 de utilaje aparţinând Ministerului Afacerilor Interne la care s-au adăugat alte 793 aparţinând autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, instituţiilor publice, operatorilor economici etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.