Obiectivul summitului CELAC-UE – o alianţă pentru dezvoltare durabilă

0

– Summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeană (UE), care se desfăşoară în perioada 25-28 ianuarie la Santiago de Chile, are obiectivul de a crea o alianţă pentru dezvoltare durabilă, dar va aborda şi probleme delicate, relatează sâmbătă, 26 ianuarie 2013, agenţia chineză de presă Xinhua.

Peste 40 de şefi de stat au confirmat participarea lor la summitul care va reuni 60 de ţări din ambele regiuni. România este reprezentată la această reuniune de către o delegaţie condusă de preşedintele Traian Băsescu.

Xinhua aminteşte că între UE şi America Latină şi regiunea Caraibelor au avut loc şase reuniuni la nivel înalt, cu începere din 1999, cu scopul de a promova dialogul politic, comerţul liber, fluxul liber de capital şi cooperarea economică.

După fondarea CELAC la Caracas, în 2011, dialogul cu UE a dobândit o altă dimensiune, subliniază agenţia chineză.

În prezent, Europa se confruntă cu o criză a datoriilor. Potrivit biroului de statistică al UE, Eurostat, aproximativ 120 de milioane de persoane se află în pragul sărăciei în zona euro, ceea ce este echivalent cu 24,2% din populaţia totală a UE.

Regiunea Americii Latine s-a bucurat, în schimb, de o creştere economică de 3,1% în 2012 şi se estimează că va creşte cu 3,8% în 2013, datorită interacţiunii cu China şi alte ţări asiatice, potrivit Xinhua.

La actualul summit, CELAC este de aşteptat să manifeste o unitate majoră şi să vorbească pe o singură voce. O problemă delicată, care va fi cu siguranţă discutată la Santiago, este legată de privatizarea unor companii latino-americane şi cumpărarea lor la preţuri reduse de către companii europene în anii 1990.

Pe baza experienţei unor reuniuni precedente, actualul summit este de natură să emită comunicate în care să se manifeste opoziţia faţă de embargoul economic al SUA privind Cuba şi susţinerea suveranităţii Argentinei asupra insulelor Malvine, controlate în prezent de Marea Britanie sub denumirea de Insulele Falkland, mai notează Xinhua.

CELAC include 33 de ţări reprezentând aproximativ 600 de milioane de persoane. Sunt absente din bloc Canada şi Statele Unite ale Americii, precum şi Franţa, Olanda, Danemarca şi Marea Britanie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.