EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Ponta: Prin modificarea Constituţiei aş vrea ca preşedintele să aibă un rol clar de arbitru

– Premierul Victor Ponta ar vrea ca prin modificarea Constituţiei preşedintele să aibă un rol clar de arbitru, iar treburile de zi cu zi ale ţării să aparţină primului-ministru.

„Prin modificarea Constituţiei, eu aş vrea ca în România preşedintele să aibă un rol clar de arbitru, să fie un monarh republican, că de fapt asta a fost ideea, iar treburile de zi cu zi ale ţării să aparţină primului-ministru, nu pentru că sunt eu prim-ministru acum, ci pentru că primul-ministru, spre deosebire de preşedinte, are până la urmă acest mecanism care se numeşte Parlament, moţiune de cenzură, prin care practic mâine poţi să-l schimbi din funcţie. Preşedintele ţării nici când ai un referendum cu 90% tot nu poţi să-l demiţi”, a declarat Ponta, într-o emisiune la B1 Tv.

El a adăugat că acordul de colaborare instituţională pe care îl are cu Traian Băsescu a fost respectat până acum.

„Acordul, pe înţelesul meu, cu preşedintele Băsescu, potrivit Constituţiei şi înţelegerii mele despre sistemul constituţional, dumneavoastră staţi în tribuna de onoare a stadionului, când aveţi anumite lucruri oficiale vă aparţin şi eu nu contest, dar nu intraţi pe teren peste mine care joc acolo, dau cu mingea, mă faultez, mă chinui, mă arunc pe jos. Până astăzi inclusiv a fost respectat acordul, că a criticat Guvernul înainte să plece, e în regulă, din tribună ai voie să critici, nu ai voie să intri să-i iei tu mingea ăluia de pe teren. Dacă nu sunt eu bun, Parlamentul zice alt Guvern, alt premier sau schimb eu din miniştrii. Ceea ce eu îmi doresc prin modificarea Constituţiei este ca viitorul preşedinte, Antonescu, Diaconescu, Oprescu, Ponta, cine este, să nu mai poată să fie un nou preşedinte Băsescu, adică să nu mai poate să fie un preşedinte-jucător. Eu cred că acest model care a câştigat voturi în 2004, a stârnit entuziasm, dar şi cea mai mare dezamăgire, aş vrea să înceteze. Prin modificarea Constituţiei, trebuie să avem iar un preşedinte arbitru, părintele naţiunii, cel la care ne uităm când politicienii, Parlamentul se ceartă”, a explicat premierul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata