Băsescu: Summitul CELAC-UE consemnează realizarea unui parteneriat strategic UE-America de Sud, plus statele din Caraibe

0

Documentele Summit-ului CELAC-UE consemnează realizarea unui parteneriat strategic între Uniunea Europeană (UE) şi America de Sud, plus statele din Caraibe, a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică, la Santiago de Chile.

”Este unul dintre cele mai importante summit-uri la care am participat în ultimii ani, asta pentru că, practic, spiritul şi documentele Summitului consemnează realizarea unui parteneriat strategic între UE şi America de Sud, plus statele din Caraibe”, a afirmat Băsescu, la finalul summitului CELAC-UE.

Potrivit preşedintelui, Summmitul a preluat în declaraţia finală o serie de deziderate anterioare şi a adus elemente noi.

Băsescu a menţionat că obiectivele summitului au fost: dialogul UE-CELAC, valori comune şi poziţii pe arena internaţională, alianţa pentru dezvoltare sustenabilă, promovarea investiţiilor şi calitatea socială şi de mediu a acestora şi progrese în parteneriatul strategic bi-regional.

”Partea care poate este şi uşor de culoare din tot acest document este legată de faptul că la un moment dat statele din America de Sud au început să dea semnale că vor un parteneriat mai egal decât cel de până acum, ceea ce s-a făcut cu această ocazie. Practic, sunt doi parteneri egali, CELAC şi UE, care au stabilit un parteneriat strategic pe cele patru obiective majore”, a completat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a punctat că nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă dacă nu sunt atinse toate elementele necesare, şi anume economic, social şi de mediu.

”Problema încălzirii globale a devenit o problemă importantă şi pentru statele CELAC, iar un parteneriat UE-CELAC pe probleme de încălzire globală este absolut bine-venit”, a spus Băsescu, în context.

El a mai afirmat că un alt obiectiv al respectivului plan de acţiune îl reprezintă lupta împotriva excluziunii sociale care vizează şi problematica integrării migranţilor.

Traficul de droguri, siguranţa publică sau ocuparea forţei de muncă sunt alte elemente ale planului de acţiune UE-CELAC.

Cât priveşte interesele pe care UE le are cu privire la statele CELAC, preşedintele a spus: ”UE a realizat în ultimii zece ani investiţii de circa 385 de miliarde de euro în statele CELAC. Este adevărat, ele nu au fost distribuite uniform, marii beneficiari fiind Brazilia, Argentina, Peru şi Mexic. Lucru care a fost ridicat ca problemă de aproape toate statele membre CELAC”.

Băsescu a subliniat că se poate constata că statele membre ale UE au investiţii în America Latină mai mult decât au în Rusia, China şi India la un loc, în ultimii zece ani.

”Interesul este deosebit din acest punct de vedere şi de aceea stabilitatea juridică a fost unul din punctele intens ridicate în discuţiile care au avut loc, de data aceasta de reprezentanţi ai UE”, a adăugat preşedintele.

El a mai spus că, împreună, economiile UE şi ale statelor CELAC reprezintă o treime din PIB-ul lumii.

”Asta înseamnă că în situaţia unei alianţe corecte între UE şi CELAC, practic, acest parteneriat strategic duce cele două continente pe puntea de comandă a proceselor de globalizare”, a conchis preşedintele.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.