Bulgaria: referendumul invalidat din cauza prezenţei scăzute

0

Referendumul naţional cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare în Bulgaria va fi invalidat din cauza prezenţei scăzute. Urnele s-au închis la ora 19,00, iar potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Sofia, până la ora 17,00 au votat abia 17,42% dintre alegători.

Referendumul ar fi fost valabil dacă numărul votanţilor ar fi fost cel puţin egal cu cel al alegătorilor care au votat la ultimele alegeri parlamentare din anul 2009, ceea ce înseamnă că la urne ar fi trebuit să se prezinte nu mai puţin de 4,3 milioane de persoane, respectiv 62% din bulgarii cu drept la vot. Marea întrebare este dacă prezenţa ar depăşi 20%, pentru că, în acest caz, parlamentul va fi obligat să abordeze subiectul şi să ia o decizie. Potrivit datelor din sondajele la ieşirea de la urne efectuate de agenţia Alpha Research, către ora 18,00, prezenţa a fost de 20,3%.

Tot potrivit exit poll-urilor, către ora 18, 00, 60% dintre votanţi au răspuns ”DA” la întrebarea „Sunteţi de acord ca Bulgaria să-şi dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?”, iar restul de 40% au preferat răspunsul ”NU”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.