Guvernul sufocă economia cu biruri noi

1

În loc de reforme şi restructurări în sectorul public, Guvernul vine cu taxe noi şi în creştere, care vor afecta sectorul privat, pentru a finanţa majorări de salarii şi pensii, scrie capital.ro

Câteva măsuri se disting detaşat din pachetul de„cârpeli“ fiscale şi sunt văzute ca lovind cel mai puternic în economie. În primul rând, e vorba de obligarea microîntreprinderilor să plătească impozit de 3% pe cifra de afaceri, fără a avea posibilitatea deducerii pierderilor dintr-un an fiscal. Până acum puteau opta pentru impozit pe profit.

Până acum puteau opta pentru impozit pe profit. În plus, plafonul pentru această categorie de firme a fost redus practic la jumătate, spune avocatul Gabriel Biriş, de la 100.000 euro la 50.000 euro, chiar dacă se vorbeşte de un plafon de 65.000 euro (220.000 lei în echivalent). Acesta e calculat pe cursul euro de la aderarea în UE, cu 22% mai mic decât cel din prezent.

Cele mai afectate sunt firmele mici care au înregistrat pierderi anul trecut. Cum Guvernul a schimbat regula în timpul jocului, aceştia rămân cu toată pierderea, neavând posibilitatea reportării ei.

  • Cu porumbul şi vaca la Fisc

Pe de altă parte, de acum se va plăti impozit pe veniturile din silvicultură şi piscultură şi s-a extins definiţia veniturilor din activităţi agricole.

În cazul veniturilor din activităţi agricole, silvicultura şi piscicultura sunt exceptate în continuare de la plata contribuţiei la pensie, spune Mihaela Mitroi, partener, consultanţă fiscală, PwC România.Se datorează în schimb contribuţia de asigurări sociale de sănătate, obligaţiile declarative şi plata fiind exclusiv în sarcina persoanei fizice.

  • Taxe noi în energie

Totodată, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

În plus, MFP va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, cu excepţia gazelor naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013 – decembrie 2014.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. dan spune

    Nu este de mirare la cati parlamentari avem sa puna taxe mai multe.Sigur presendintele nu va mai vi din USL la urmatoarele alegeri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.