Cătălin Botezatu, audiat la DIICOT în dosarul tablourilor furate din Olanda

Creatorul de modă Cătălin Botezatu s-a prezentat luni seara la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru a fi audiat în dosarul tablourilor furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda.

De asemenea, tot la DIICOT este audiat şi asistentul lui Botezatu, Petre Condrat, cel care ar fi încercat să intermedieze vânzarea a două tablouri în Bucureşti.

Din datele strânse de procurori, două persoane, un asistent al creatorului de modă Cătălin Botezatu şi un cetăţean moldovean, i-au prezentat unui colecţionar de artă din Bucureşti două dintre tablourile furate.

Tablourile au fost duse la un expert, care le-a evaluat la suma de 60 de milioane de euro, şi l-a atenţionat pe colecţionar că sunt originale, fiind semnate de celebrul pictor Matisse, iar tranzacţia nu a mai avut loc.

Principalii suspecţi în acest caz, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, ei fiind acuzaţi că au sustras şapte tablouri de mare valoare, semnate Henri Matisse, Paul Gaugain şi Claude Monet, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

În motivarea referatului procurorilor s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate – Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro.

Cei trei au locuit o perioadă în Olanda, sunt de origine din judeţul Tulcea şi au fost reţinuţi în România, fiind denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.

Ancheta autorităţilor române în acest caz este sprijinită de un procuror şi o echipă de poliţişti olandezi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.