Cum se explică reacţia oamenilor la frig?

0

Piele de găină, urechi reci, degete amorţite: oamenii reacţionează diferit la temperaturi scăzute. Unele convingeri populare, inclusiv aceea că oamenii mai graşi sunt mai puţin sensibili la frig, sunt explicaţii neadecvate pentru reacţiile noastre diferite la  temperaturile de iarnă, relatează DW.de.

Toată lumea reacţionează la frig într-un mod diferit. Unii oameni îşi simt urechile îngheţate, alţii îşi simt mâinile amorţite. “Percepţia frigului este o experienţă individuală”, confirmă Joachim Latsch de la Universitatea Germană de Sport din Cologne.

Pielea fiecărui om conţine senzori de căldură. Unii oameni au mai mulţi senzori care percep frigul în zona urechilor, în timp ce alţii au mai mulţi senzori în alte părţi ale corpului. De asemenea, numărul total al senzorilor poate varia.

“La fel cum oamenii pot avea mărimi diferite la picior, unii au mai mulţi senzori, alţii mai puţini”, a declarat Latsch.

 

  • Sistemul intern de încălzire

“Temperatura corpului nostru este de aproximativ 36,5 grade Celsius. Sunt cazuri când aceasta variază puţin. Viaţa omului este pusă în pericol dacă temperatura corpului depăşeşte 42 de grade sau scade sub 32 de grade Celsius. În cea de-a doua situaţie, organele noastre vitale încetează să mai funcţioneze corespunzător, ceea ce determină o stare de inconştienţă, hipotermie sau moarte.

Din acest motiv corpul uman transmite un semnal de avertizare imediat ce temperatura sa scade. Chiar şi o adiere uşoară poate declanşa tremuratul şi pielea de găină. Latsch spune că această reacţie “este o rămăşiţă din timpuri străvechi, atunci când oamenii încă aveau blană pe corp”.

 “Tot părul corporal are un muşchi mic în punctul în care se înfinge în piele. Atunci când se răceşte, muşchiul se contractă şi trage în sus firul de păr”. La mamiferele păroase, această reacţie creează un strat de căldură, izolator, în timp ce oamenii de astăzi, cu mai puţină “blană”, ajung să aibă piele de găină.

Mai există un mecanism de auto-apărare împotriva frigului, spune Latsch. “Atunci când corpul realizează că este nevoie de mai multă căldură, muşchii încep să tremure. Maxilarul inferior, în special, începe să tremure destul de repede.”

  • Kilogramele în plus nu te vor proteja de frig

Atunci când muşchii tremură, sângele începe să circule mai repede şi ne încălzim. Pentru femei, importanţa căldurii corporale are o componentă suplimentară: corpurile lor sunt proiectate să păstreze calde organele interne şi odată cu ele, copilul nenăscut.

Însă, masa musculară are şi ea un rol important. În medie, muşchii reprezintă aproximativ 25% din corpul femeii şi 40% din cel al bărbaţilor. Oamenii cu mai mulţi muşchi simt mai puţin frigul.

 Cu toate acestea, este greşit să presupui că grăsimea te ajută să îţi fie mai cald: persoanele  mai dolofane pot rezista la o temperatură cu unu-două grade mai mică decât cei mai slabi, însă nu la o diferenţă mai mare.

Pentru cei care caută o modalitate care să îi ajute să nu le mai fie frig, Latsch are un sfat simplu: “Nu este vorba despre kilogramele în plus, ci despre mai multă mişcare!”

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.