FMI/CE: Suspendarea rambursărilor pentru unele proiecte finanţate din fonduri UE a influenţat îndeplinirea ţintei de deficit

0 18

Autorităţile române au ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) privind acţiunile de corectare necesare pentru a îndeplini obiectivele prevăzute în programul economic al ţării, mai cu seamă în ceea ce priveşte reducerea arieratelor statului şi reforma întreprinderilor publice, precum şi în privinţa proiectului de buget pe anul 2013, informează un comunicat al FMI şi CE dat publicităţii marţi la Bruxelles.

Având în vedere timpul necesar pentru implementarea acestor măsuri şi finalizarea cu succes a evaluărilor, autorităţile române vor solicita o prelungire cu trei luni a programului încheiat cu FMI. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să faciliteze şi finalizarea ultimei evaluări de către UE.

Echipele Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au efectuat o vizită la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru a purta discuţii privind cea de-a şaptea şi ultima evaluare de către FMI şi ultima evaluare de către CE a programului economic al României, se precizează în comunicatul citat.

Conform estimărilor preliminare, creşterea reală a PIB în anul 2012 a fost aproape liniară. În anul 2013, este prognozată o creştere de aproximativ 1,6%, în principal pe seama cererii interne. Inflaţia a crescut la 5% la finele anului 2012, în parte din cauza preţurilor mai mari la produsele alimentare ca urmare a recoltei sărace, anticipându-se o scădere în a doua parte a lui 2013, depăşind apoi uşor nivelul de 3,5% până la finele anului. Se aşteaptă ca deficitul de cont curent să rămână în jurul valorii de 4% din PIB în anul 2013.

Dezechilibrele fiscale acumulate înainte de criza financiară internaţională au fost în cea mai mare parte corectate. Conform estimărilor preliminare, deficitul bugetar în anul 2012 a fost redus, conform sistemului pe bază de angajamente, la sub 3 la sută din PIB, aşa cum fusese planificat. Cu toate acestea, menţionează comunicatul dat publicităţii la Bruxelles, ţinta de deficit în termeni cash nu a fost îndeplinită, în principal ca urmare a suspendării rambursărilor pentru unele dintre proiectele finanţate din fonduri europene, pe fondul neregulilor constatate de autorităţile române de audit.

Bugetul anului 2013 ţinteşte un deficit de 2,4% din PIB în termeni de angajamente şi 2,1% în termeni cash. Bugetul permite majorarea salariilor în sectorul public în aşa fel încât acestea să poată reveni la nivelul dinaintea perioadei de criză, o majorare cu 4% a pensiilor, precum şi o alocare semnificativă destinată reducerii la 60 zile a perioadelor de plată a facturilor în sistemul de sănătate, în concordanţă cu Directiva Uniunii Europene privind combaterea întârzierii plăţilor.

Măsurile privind veniturile includ unele reduceri ale deducerilor fiscale, îmbunătăţirea fiscalizării în domeniul agricol, precum şi introducerea obligativităţii impozitului de 3% la cifra de afaceri pentru segmentul întreprinderilor mici. Salariul minim va creşte de la 700 lei, cu 50 lei, la 1 februarie, iar ulterior cu încă 50 lei de la 1 iulie, mai menţionează comunicatul.

Autorităţile române s-au angajat să reia reforma întreprinderilor de stat. Oferta publică secundară de 15% din capitalul companiei Transgaz se va finaliza în lunile care urmează, în timp ce la CFR Marfă pachetul majoritar va fi vândut unui investitor strategic. De asemenea, Oltchim va intra în insolvenţă, se precizează în comunicatul comun al celor două instituţii. Se vor accelera eforturile de numire a consiliilor de administraţie şi managerilor profesionişti la întreprinderile publice, conform angajamentelor luate de autorităţile române.

Nu în ultimul rând, calendarul dereglementării preţurilor la electricitate şi gaze naturale va fi respectat cu stricteţe, în timp ce se vor lua măsuri pentru a proteja consumatorii casnici cei mai vulnerabili.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata